Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, a lansat cartea ”Societatea civilă a Republicii Moldova: Sponsori. ONG-crație. Războaie culturale”. Lucrarea, la baza căreia stă o bibliografie impunătoare, reflectă activitatea în creștere pe teritoriul Republicii Moldova a unei rețele de ONG-uri și mass-media, finanțate din exterior, cu o imixtiune puternică în treburile interne ale țării.
Autorul susține că această rețea de ONG-uri a devenit o caracatiță, care s-a infiltrat în toate ramurile puterii, mass-media și domeniul științific. În lucrare sunt prezentate documente concrete cine finanțează aceste organizații, când, cât și cui sunt transferate milioane de euro și dolari pentru a denigra anumiți politicieni, partide și pentru a-i susține pe alții. Documentele pe care se bazează cercetarea au fost adunate pe parcursul mai multor ani, iar fiecare frază din lucrare are citat și sursă.
Potrivit cercetării, din anul 1992 și până în prezent, numărul ONG-urilor pe teritoriul țării a crescut impunător, de la 38 la aproape 14 mii. Țîrdea susține că acest fapt se datorează semnării Acordului de Asociere RM -UE și Planului de Acțiuni RM-NATO. Potrivit informației prezentate în carte, în aceste 14 mii de ONG-uri lucrează mii de voluntari.
”Este o armată finanțată din exterior și în situațiile de criză sau momentele strategice această armată postmodernistă se implică în anumite războaie politice”, a declarat Țîrdea.
Documentele prezentate în lucrare indică asupra faptului că Fundația Soros, NED, EED și alți donatori au contribuit la organizarea în Moldova a unei rețele de peste 100 de ONG-uri, care acționează sincronizat, coordonat și colectiv, executând anumite acțiuni și campanii politico-sociale convenabile donatorilor. Aceasta este cunoscută sub denumirea ”Rețeaua Soros”. Rețeaua este utilizată de donatori ca instrument de monitorizare, control și influență. Toate aceste ONG-uri sunt conectate la un anumit candidat electoral și la anumite partide politice.
”Aceste ONG-uri sunt folosite ca instrument de dirijare externă a țării, capturare a minții, cucerire non-armată, de tip hibrid”, a spus Țîrdea.
În lucrare se prezintă documente și despre banii alocați pentru programul mass-media în perioada 2009-2018. Potrivit datelor, suma totală alocată unor media din țară în această perioadă se ridică la peste 5 milioane de dolari. În anii electoral, bugetul alocat pentru aceste surse media este cu mult mai mare decât în anii fără alegeri.
Cartea ”Societatea civilă a Republicii Moldova: Sponsori. ONG-crație. Războaie culturale” este grupată în opt capitole, are 795 de pagini și peste 1400 de referințe bibliografice.