Un profesor școlar trebuie să-i ajute pe elevi să-și gătească singuri hrana intelectuală și spirituală, nu să le bage pe gât mâncare dubioasă. Este reacția jurnalistului Nicolae Federiuc la scandalul de la Ocnița, cu implicarea unui învățător, tot el și consilier local PAS, care făcea propagandă electorală în timpul orelor de studiu.

“Să luăm, de pildă, cazul profesorului din Ocnița, care, mânat de intenții bune, probabil, dar și de anumite interese de partid, a atentat direct la dreptul copiilor de a se educa, de a pătrunde în esență, de a-și dezvolta spiritul critic, perfecționismul. Un dascăl, un mentor adevărat trebuie să le dea discipolilor ingredientele necesare și să-i ajute să-și gătească singuri hrana intelectuală și spirituală. Nu să le bage pe gât mâncare dubioasă, chiar dacă lui îi place”, scrie Federiuc, într-un editorial publicat de portalul Newsin.

În opinia jurnalistului citat, acest gen de activism este toxic, deoarece “oamenii de felul lui sunt, în virtutea poziției sociale și a percepției publice, repere, modele, pentru cei mulți și necalificați. Dar mai ales pentru exponenții tinerei generații, care nu și-au format încă propria personalitate și aptitudinea de a discerne lucrurile”.