Guvernul va identifica posibilități financiare pentru a acorda suport agricultorilor și pentru pierderile suportate la culturile cerealiere din grupa II. Premierul Ion Chicu a declarat că, în prezent se evaluează pierderile, iar în funcție de rezultate se va veni cu un nou ajutor bănesc.
”Vom mai veni cu o rectificare ca să găsim posibilitatea să acordăm suport. Vom încerca în lunile următoare să mai acumulăm mijloace financiare suplimentare ca să venim cu acest suport”, a declarat premierul.
Ion Chicu a criticat intențiile unor parlamentari din opoziție cu ”interese în agricultură” care propun să se taie cheltuielile sociale, pentru ca ”să-și satisfacă interesele înguste”.
”Ei împart sute de milioane în stânga și-n dreapta. Ei vin cu inițiativa să taie de la drumuri, să rămână datorii pentru anul viitor. Poate nu știu, dar statul nu poate admite arierate bugetare, este și o condiție FMI. De aceea, când un lobbyst cu interese în agricultură vine cu propunerea să nu le dăm bani celor care au construit drumuri, dar să dăm pentru agricultori că el are interese acolo, este un lucru grav și noi aceasta nu vom admite”, a spus Chicu.
Premierul a anunțat că, săptămâna aceasta, va avea o nouă întrevedere cu agricultorii cu care va discuta despre suportul ce urmează să fie acordat pentru pierderile suportate la roada cerealierelor din grupa a II-a.
Guvernul a alocat suplimentar 300 de milioane de lei pentru a susține fermierii care au suportat pierderi la culturile din grupa I-a. Pentru 1 ha de grâu de toamnă producătorul agricol va obține despăgubiri în sumă de 1500 lei, orz de toamnă – 1530 lei, rapița – 2100 lei, terenurile re-însămânțate – 1620 lei, plantații pomicole – 3800 lei, legume – 2 000 lei, viță de vie – 3 000 de lei.