Premierul Ion Chicu a avut astăzi o întrevedere cu mai mulți agricultori pentru a discuta despre problemele principale ale acestora și de a găsi soluții. Oficialul anunță că au reușit să ajungă la un numitor comun pe mai multe aspecte.
„Și astăzi și ieri și pe parcursul ultimelor săptămâni am discutat cu agricultorii, situația din ramură este un foarte dificilă pe fonul problemelor cronice pe care le au de mulți ani. Mai avem factor absolut – seceta din acest an care ne-a afectat cerealele și agricultori sunt foarte îngrijorați, au credite, față de furnizori, stat și cel mai important se gândesc și de sezonul viitor. De aceea, este clar că statul trebuie să vină cu suport pentru aceste sector, care dincolo de dimensiunea economică mai are și o dimensiune socială. Deci este un ghem întreg de probleme.
Am discutat despre utilizarea sumelor TVA acumulate de agricultori, despre reeșalonarea creditelor și a datoriilor pe 12 luni față de instituțiile statului pentru livrarea tehnicii – este vorba de aproape 200 milioane lei. Am agreat următorii pași privind reeșalonarea datoriilor pe care le au față de instituțiile financiare, simplificarea Regulamentului cu privire la subvenționare. Vrem ca Legea cu privire la principiile subvenționării să fie cât mai eficientă. Am găsit numitor comun pe toate aceste subiectele”, a declarat Chicu, după ședință.
Luni dimineață reprezentanți ai sectorului agricol se vor întâlni cu cei de la Ministerul Finanțelor pentru a discuta aspectele fiscale.
„În paralel cu aceasta o să venim cu propunerea de a redirecționa pentru prima grupă de cereale suma inițială anunțată, este vorba să ajungem la compesare de 1500 lei la hectar, dar deja în funcție de discuțiile de luni. Cred că o să găsim soluție”, a mai adăugat Chicu.
Oficialul a mai afirmat că discuția a fost una constructivă, menționând că acest lucru a fost posibil pentru că politica a rămas înafară ușii sălii unde s-au întrunit aceștia.
„Consider că am avut o discuție foarte constructivă, fără încercări de a impune cerințe care nu au acoperire financiară. Avem promisiunea din partea agricultorii că nu se va admite încălcarea legii, nu se vor mai bloca drumuri, dacă pleacă sau nu, decid ei, atâta timp cât respectă regulile și legislația noi nu avem nici o problemă”, a conchis premierul.
Pe 14 august, mai mulți fermieri au blocat traseul Chișinău-Hîncești cu tehnică agricolă și au pornit într-un marș spre capitală.
În cadrul unei întâlniri cu agricultorii la Cahul, prim-ministrul Ion Chicu i-a acuzat că protestele acestora sunt orchestrate politic de către membri ai Platformei Demnitate și Adevăr și că ar fi ilegale, iar intențiile protestatarilor sunt doar de a câștiga mai mulți bani de la bugetul de stat. Vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, a respins aceste acuzații.
La începutul lunii august, Guvernul a decis alocarea a 200 mln de lei pentru fermierii care au avut de suferit în urma secetei din acest an. Astfel, peste 200 mii de hectare vor fi despăgubite, cu peste 1000 lei per hectar.