Întâlnirea dintre președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, este văzută pozitiv de analiștii politici de la Chișinău, transmite Politics.MD. Aceștia consideră că oficialii au conștientizat importanța căutării unui compromis și urmăresc menținerea dialogului între părți în parametrii unui proces de negocieri civilizat.
Într-un comentariu pentru Politics.MD, analistul Corneliu Ciurea a menționat că această abordare vine în contradicție cu încercările opoziției moldovenești de a înviora spiritele în ajun de alegeri prezidențiale cu scopul de a fideliza propriul electorat. Totodată, expertul și-a exprimat opinia în ceea ce privește criticile aduse președintelui prin utilizarea sintagmei ”președintele Transnistriei”.
„Ele în mare parte sunt nefondate sau tautologice. Orice negociere cu Transnistria implică o minimă recunoaștere și noi am acceptat demult acest lucru prin înțelegile semnate și recunoașterea Transnistriei ca ”parte egală în negocieri” fără ca președintele Dodon să aibă vreo contribuție în acest sens. În ceea ce privește mult discutata sintagmă de ”președinte al Transnistriei” ea nu conține nimic scandalos deși este problematică în uz intern pentru cei obișnuiți cu blamarea permanentă a Tiraspolului. Transnistria este denumirea regiunii de pe malul stîng al Nistrului admisă în legile țării noastre. Iar Krasnoselski este președintele unui stat nerecunoscut de nimeni care, sperăm, în cele din urmă se va integra în Republica Moldova” ne-a spus Corneliu Ciurea.
La rândul său, expertul în politică externă Andrei Ilașciuc consideră că subiectele abordate de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski sunt de importanță majoră în viața politică a Republicii Moldova, în special la ultimele sesiuni parlamentare.
„Este vorba despre acele posturi de carantină instalate de partea transnistreană, care este unul dintre principalele subiecte discutate. S-a mai vorbit despre libera circulație a elevilor, a studenților și a profesorilor începând cu data de 1 septembrie. De asemenea, acțiunile din domeniul bancar este un alt subiect care prezintă importanță pentru noi” a spus Andrei Ilașciuc.
Andrei Ilașciuc a opinat pentru Politics.MD că expresia utilizată de către președintele Igor Dodon în cadrul întâlnirii din 28 iulie cu liderul transnistrean nu a fost decât o greșeală a șefului statului.
„Este o greșeală neintenționată și inconșientă, care ar fi bine să nu devină o tradiție. Altceva este că tot ceea ce s-a stârnit după apariția respectivei adresări seamănă mai mult cu un teatru, pentru că este clar că parlamentarii sunt în vacanță, iar viața politică trebuie cumva intensificată” a comentat expertul politic.