Mă întrebam deseori de ce soarta pământului ăsta dintre Prut si Nistru este atât de instabilă și incertă. De ce avem conducere răzleață, lideri meschini și fricoși, parlamentari trădători, justiție coruptă? De 30 de ani vrem schimbări și facem reforme. Dar nimic nu se schimbă, de parcă aceste reforme sunt înghițite de nisipuri mișcătoare, transmite subiectulzilei.md cu referire la scheme.md.
Ba din contra, devine tot mai greu să respiri și să vezi adevărul. În fond de ce mă mir? Când pe pământul ăsta a fost altfel? De la descălecat încoace moldoveanul indiferent de sânge și poziție cel mai bine știe, mai ales când ajunge la putere, să mintă, să trădeze, să profite și să fure.
Acum câteva săptămâni în urmă mi-a trecut pe lângă ochi un articol cu lozinca marelui reformator al justiției moldovenești – Dorel Musteață… (https://www.zdg.md/stiri/stiri-justitie/santaj-la-nivel-inalt-in-justitie-dosar-penal-pe-numele-fratelui-unui-membru-al-csm-care-ar-fi-refuzat-sa-si-dea-demisia-eu-am-fost-filat-din-luna-iunie/) Am pufnit în râs. Serios? Am devenit curios să aflu cine-i personajul și care este scopul lui ”nobil”? O simplă cercetare de câteva săptămâni și vă prezint verum foeturdespre acest ”reformator”.
Student slab, notar întâmplător, judecător mediocru. Mulți colegi de-ai săi de facultate până acum sunt surprinși că individul a absolvit totuși facultatea, pentru că, din spusele lor, din beții și restanțe nu ieșea. Puțini știu că pe faimosul ”reformator” îl tutela unchiul său care pe vremurile studenției lui era vice-ministrul învățământului și surse de la Facultatea de drept ne-au spus că l-a și salvat de exmatriculare. Ei, dar cine nu a avut păcate în tinerețe. Vom întoarce această filă tumultoasă din viața lui Musteață si ne vom axa pe cariera lui de judecător.
Așadar personajul nostru absolvește totuși facultatea de drept în 1994 și hotărăște el (sau rudele sale influiente) ca i-ar sta bine judecător. A avut chiar și statutul de stagiar 1 an de zile. Doar că în 1995 vremurile erau nu știu cum mai ortodoxe. Totuși nu oricine devenea judecător. Pentru liderii de atunci în justiție era clar că Musteață nu ”trage” meseria asta, de aceea el este nevoit să meargă în notariat, unde isprăvile sale nu interesează pe nimeni pană în 2005.
În 2005, în sfârșit, găsește o portiță spre cariera de judecător.Unii spun ca Mihai Poalelungi a pus cuvînt pentru el Devine judecător pe timpul lui Voronin, anume în 2005, când consilierul fostului președinte era nimeni altul decât Artur Reșetnicov.. Tot sistemul judecătoresc cunoaște taxele acestuia pentru orice numire sau promovare în funcția de judecător. Știa și Musteață acest lucru, de aceea nu putea scăpa ocazia unică pentru el să se facă judecător. Așa devine ”reformatorul” nostru judecător la Anenii Noi în 2005. Cu susținerea PD este numit de președintele interimar Ghimpu în 2010 judecător până la atingerea plafonului de vârstă . De acum încolo cariera tânărului judecător este aranjată, deoarece este luat sub aripa PD. Cu susținerea lui Mihai Poalelungi devine în următorul an președintele judecătoriei Anenii Noi, iar în 2014, fiind prieten cu Victor Micu este ”adus” în primul mandat membru al CSM. O echipă întreagă a lucrat intens ca el să fie ”ales” în CSM. Până în 2019, a muncit asiduu cot la cot cu această echipă. Anume marele”reformator” Musteață își dă votul pentru Mihai Poalelungi (2017) la al doilea mandat de președinte al CSJ, pentru Mariana Pitic la funcția de judecător al CSJ (2016), pentru Mihai
Poalelungi la funcția de judecător al Curții Constituționale(2018), pentru Ion Druță la funcția de președinte al CSJ (2018), pentru Corneliu Gurin la funcția de judecător al Curții Constituționale (2018). A fost omul fidel echipei! Echipa tot l-a răsplătit. În acest timp ”reformatorul” a fost adus din provincie – la capitală să fie judecător. În 2016, CSM, din componența căruia face parte, îl transferă la Judecătoria Chișinău.
Prin urmare, ”reformatorul” nostru stă bine, merci, în fotoliul CSM, aranjează și rezolvă întrebările din sistem, evident nu din altruism, dobândește apartamente. Nu uitați și de faptul că soția lui este avocat și respectiv, bunăstarea curge în tandem în sânul familiei, care se contopește cu sânul justiției. Iar în 2018 el este ”reales” cu suportul echipei încă pentru un mandat al CSM.
Dar să nu credeți că Musteață a fost cheie de biserică la Anenii Noi. Să vedeți ce frumusețe de dosar este pe rolul CEDO – Lungu c. Moldovei! Un dosar de omucidere, în care judecătorul Musteață eliberează criminalul .
În 2019 practic se autonumește membru al Consiliului Institutului Național al Justiției, titulatură care trebuie desemnată prin concurs de CSM din rândul judecătorilor activi, nu dintre cei inactivi ca Musteață de la CSM. Vă puteți imagina ce fel de concurs a fost acela? Identic cu concursul numirii lui Gurin de CSM la funcția de judecător al Curții Constituționale. Apropo, am aflat că Musteață mai este și formator la acest Institut, am mari întrebări cum a ajuns această mediocritate să instruiască judecători la Institut.
Dar să nu ne abatem de la ”marea reformă” în justiție promovată de acest Musteață. Deci, ajuns la Judecătoria Chișinău prin transfer, și, evident, nemuncind nici o zi acolo, pofta ”reformatorului” crește! El deja se visează judecător la CurteaSupremă de Justiție. Cum așa, din mare mogul al sistemului să se întoarcă la expirarea mandatului la un simplu judecător de rând, în prima instanță? Fiți atenți – numai după doar 4 ani lucrați real judecător la Anenii Noi, omul vrea să devină judecător al instanței supreme! Și în vara 2018 echipa, prin hotărârea CSM, îl propune Parlamentului pentru funcția de judecător al CSJ. Dar probabil asta a fost prea de tot chiar și pentru ”peștișorul de aur”. Această numirea așa și nu a avut loc. Musteață nu iartă coechipierilor săi această trădare și își așteaptă momentul să atace.
Parlamentul s-a dizolvat, au avut loc noi alegeri și cu ele peste noapte renaște ”reformatorul” nostru. Se orientează rapid, merge impreuna cu 2 membri ai CSM (Nina Cernat si Sergiu Turcan ) la Guvern la poclon la Maia Sandu si fac scenariul prezentei acesteia la CSM. Apoi merge și se plânge Ambasadei SUA și Representantului UE cât de tare el a fost ”obijduit” de sistem, marea dovadă fiind că nu a fost numit judecător la CSJ. Fuge repede la TV8 (21 iulie 2019) cu declarații blurate că anume el este salvatorul sistemului și toți (afară de el) sunt răi, corupți și trebuie demiși. Il demite pe prietenul său, Victor Micu din funcția de Președintele CSM, îi ocupă repejor locul cald. Îidictează amărâtului de Murguleț, care de altfel este și finul finului său, cum să scrie un denunț contra vechilor săi prieteni de echipă – și vendeta ”reformatorului” e împlinită. Dă indicații și face presiuni asupra inspecției judiciare cum să instrumenteze denunțurile și plângerile, inventează termeni legali pentru a-i ”înlătura” pe Druța, Sternioală, Pavliuc și Turcan din funcții și îi revocă fără explicații pe colegii săi din Consiliul Institutului Național al Justiției (nu și pe el!).
Premierul Sandu se face a uita că Declarația de stat capturat viza expres și demisia întregului CSM, sau poate convinsă de partenerii săi americani și europeni, să-l mai lase pe ”reformator”, că răzbunarea lui capătă proporții politice interesante. Și apoi, de ce nu, dacă Musteață le asigură controlul asupra sistemului judiciar. În plus, Musteață le asigură 2 judecători la Curtea
Constituțională în august 2019, apropo unul dintre care este chiar un membru al CSM și, cel mai interesant, sotul unei angajate influiente la Ambasada SUA.
Încearca și razbate și la Igor Dodon, prin intermediul Consilierilor săi (Maxim Lebedinschii și Nicolae Posturusu), să arate, că este corect indepedent și apolitic .
Dar sistemul judiciar nu este atât de docil precum pare. Știe el ce știe despre Dorel Musteață. Este convocată o adunare generală extraordinară și majoritea judecătorilor îi demite pe membrii putrezi ai CSM. Pe de altă parte, presiunea americanilor și europenilor este mare, vor cu orice preț sa-și salveze măscăricul. Și apoi, glumiți, cum să se întoarcă mediocrul Musteață la lucru în prima instanță după 6 ani de CSM resort? Acolo trebuie de muncit nu șagă, alături de tineri, deștepți și instruiți ca Sănduță Victoria sau Ion Chirtoacă de care Musteață și-a bătut joc fiind la CSM.
După căderea Guvernului Sandu, Musteață se plânge la toate colțurile că este sub presiune și toată lumea îi cere demisie. Dar între timp nu uită să pună presiune, prin mecanismele CSM, pe acei judecători care au organizat adunarea extraordinară, care au anulat actele ilegale ale CSM, care știu cine e adevăratul Musteață și nu se tem de el.
Desemnarea celor 4 membri noi ai CSM din rândul profesorilor îi aduce spume la gură ”reformatorului”. El înțelege că pe noii veniți nu-i mai poate manipula, că noii veniți sunt cărturari și știu să citească legile. De aceeia a și publicat articolul unde de pretinde mare ”reformator” al sistemului, desenând scheme și visând complot.
Mai nou, unele voci spun ca deja a intrat in buzunarul primarului de la Bălți, ori cei din PAS au înteles că se vor discredita cu așa ”reformaror” și îl folosesc exclusiv în jocuri politice.
Asta da reformator! Doar că nu prea are ce arăta că a reformat. Reformatorul nostru e goluț și rotunjel.
O simpă răzbunare pe clan, de pe umărul american și european îți fabrică ușor legenda mioritică de ”reformator”. Înțeleg că nimic nu se schimbă pe pământul ăsta. Nici turcul, nici rusul, nici europeanul, nici americanul – nu schimbă moldovanul!