Moldova nu va putea acoperi deficitul bugetar fără creditul acordat de Federația Rusă. Declarația îi aparține expertului economic, Veaceslav Ioniță. Potrivit economistului, chiar dacă vom lua în considerare asistența promisă de către partenerii occidentali, va fi imposibil de a elimina decalajul dintre venituri și cheltuieli fără a atrage fondurile rusești.
„În bugetul de stat există venituri și cheltuieli. Și acum gaura, adică diferența dintre venituri și cheltuieli, este, în premieră, de 19 miliarde de lei. Noi vom acumula la buget 34,5 miliarde de lei, dar cheltuielile sunt de 53,5 miliarde lei”, a explicat Ioniță într-un interviu acordat pentru “Sputnik Moldova”.
Până în acest an, cea mai mare gaură bugetară din istoria Moldovei a fost în 2014. Atunci, deficitul a fost de 6,3 miliarde de lei, anul acesta este de trei ori mai mare, spune expertul.
„Veniturile bugetare vor scădea cu aproximativ șapte miliarde de lei. Oamenii consumă mai puțin, afacerile nu merg și noi obținem la buget cu șapte miliarde mai puțin. Trebuie să reducem cheltuielile, dar nu putem face acest lucru în perioadă de criză. Statul ar trebui să ajute fermierii, sistemul medical și cheltuielile mai cresc cu două miliarde de lei „, a mai spus Ioniță.
FMI a acceptat să ajute Moldova cu 235 de milioane de dolari, iar Uniunea Europeană este gata să ne ofere o sută de milioane de euro. În plus, statul a găsit o oportunitate de a optimiza costurile cu încă două miliarde de lei.
– Banii pe care FMI îi acordă, banii de la Uniunea Europeană și suma care poate fi optimizată se ridică la doar nouă miliarde de lei, adică aceasta este suma care poate bloca efectele negative ale coronavirusului. Dar mai rămân zece miliarde. Și Moldova trebuie urgent să găsească acești bani „, a încheiat Ioniță.
Precizăm că împrumutul de la Federația Rusă a fost blocat de Curtea Constituțională, în urma unei sesizări depuse de către deputatul Pro Moldova Sergiu Sîrbu. Săptămâna viitoare, CCM se va pronunța pe marginea acestui credit.