Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a mers în vizită la Constantin Cojocari din satul Sofia, raionul Hâncești, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Domnul Constantin Cojocari din satul Sofia, Hâncești, este un adevărat erou și un simbol al neamului nostru. Recent a împlinit 105 ani trăiți cu demnitate, corectitudine și cu respect față de țară și oameni. Am avut privilegiul să-l vizitez și să-i mulțumesc pentru exemplul său de viață, curajul din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și pentru că a transmis adevărate lecții de onoare copiilor, nepoților, vecinilor, sătenilor, colegilor de muncă”, a declarat Igor Grosu.

Constantin Cojocari i-a povestit speakerului despre experiențele sale de război, cum în 1942-1944 a fost pe front ca telegrafist în Armata Română, cum în una dintre misiuni a trebuit să parcurgă cu bicicleta 600 km din suburbia Iașiului la București pentru a transmite un mesaj important. Iar fiica sa, Ludmila, i-a povestit că atât cât a putut, până la 102 ani, domnul Constantin a continuat să fie activ, inclusiv să meargă pe bicicletă.

„Povestea de viață a domnului Constantin este una reprezentativă pentru oamenii acestei epoci. După război, în 1951 a fost deportat în Siberia și a stat acolo timp de nouă ani. Dar în toți acești ani nu a uitat de casă, iar la mii de kilometri a luptat pentru dreptate, pentru familie, valori. A revenit ulterior în satul de baștină, unde s-a încadrat la munca în câmp, apoi ca șofer, dar mereu și-a făcut munca corect și onest. Ajuns la o vârstă atât de onorabilă, domnul Constantin și-a păstrat luciditatea, urmărește noutățile și păstrează legăturile cu toți cei care îl cunosc”, susține Igor Grosu. 

Președintele Parlamentului spune că este datoria noastră să-i onorăm pe acești oameni, să le ascultăm sfaturile și să facem tot posibilul ca să păstrăm pacea la noi acasă.

„Să nu mai permitem ca regimurile autoritare să provoace războaie și durere, să distrugă familii și vieți omenești. Trebuie să muncim pentru a construi o Moldovă europeană și prosperă, o țară civilizată și liberă, pentru care așa oameni ca domnul Constantin s-au jertfit și la care au visat mereu. Pentru ei și pentru generațiile viitoare avem obligația să păstrăm pacea”, a adăugat Igor Grosu.

sursa