Fostul șef al Direcției nr.6 Protecția Martorilor, din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Anatol Macovei a fost repus în funcție prin decizie de judecată. Magistratul Marcel Gadrabur din cadrul judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, a anulat ordinul Ministerului de Interne din 2019, prin care Macovei a fost demis, după ce o anchetă a stabilit că acesta a folosit mașina de serviciu în scopuri personale. Mai exact, polițistul a mers cu automobilul MAI la mare, în Ucraina, și a folosit combustibilul achitat din banii statului. Tot în 2019, în timp ce Anatol Macovei deținea funcția de șef al Direcției nr.6, el a bătut un subaltern de-al său.

Reprezentanții MAI susțin că vor ataca decizia instanței la Curtea de Apel.

Anatol Macovei a fost subiectul mai multe investigații jurnalistice, după ce în timpul unui protest din centrul Capitalei, acesta a promis că va decapita oamenii din stânga Nistrului, iar trupurile neînsuflețite le va aduce în scuarul Parlamentului.

În septembrie 2017, când Macovei era șef de direcție în cadrul Inspectoratului Național de Investigații, acesta i-a promis unui cunoscut că-l va ajuta contra unei sume de bani să-i fie recalificat dosarul din penal în unul contravențional. Totodată, numele lui Macovei figurează în mai multe anchete ce țin de obținerea ilegală a permisului de conducere.

Oamenii legii au înregistrat și câteva cazuri când Macovei a scutit niște șoferi iresponsabili de punctele de penalizare, întocmite pentru încălcarea circulației rutiere.

Polițistul a fost prins cu șmecherii și la achitarea consumului de apă. Șeful Direcției nr.6, care locuiește într-o casă de lux din sectorul Buiucani al Capitalei, și-a reasamblat contorul de apă pentru a plăti mai puțin.

În 2010, persoane necunoscute au provocat o explozie în curtea casei lui Macovei, iar mașina acestuia a ars în întregime. Atunci, presa a scris că este vorba despre o răzbunare.

Macovei a participa activ la protestele organizate de Partidul Politic Platforma „Demnitate și Adevăr” și era şef al Gărzii Populare din cadru PPDA. Astfel, în noiembrie 2015, Macovei, împreună cu alți veterani din Garda Populară au descins la un depozit al unui om de afaceri, bănuit de contrabandă. Presa a scris că aceștia au percheziționat proprietarul şi alte câteva persoane aflate acolo și chiar i-au pus cu mâinile la perete. Pe acest caz procurorii au deschis un dosar penal.

În 2016, în presă a apărut o înregistrare audio, în care Macovei împreună cu primarul de Bălți, Renato Usatîi, discutau cum să pună la cale o lovitură de stat.

În timpul protestelor din 20 ianuarie 2016, din fața Parlamentului, Macovei a fost acuzat că a lovit un jurnalist al unui portal de știri. La scurt timp, procurorii au anunțat că au deschis un dosar penal pe marginea cazului.