Un analist politic cere ambasadei SUA să prezinte informaţii despre contractele lui Năstase, Platon şi Ţopa cu companii americane de lobby

79

Cunoscutul analist Andrei Andrievski a adresat ambasadei americane de la Chişinău o solicitare prin care cere misiunii diplomatice să prezinte informaţii despre presupusele legături dintre Andrei Năstase, Veacelav Platon, Victor şi Viorel Ţopa şi alte personaje implicate în furtul miliardului cu companii americane de lobby. Şi asta în urma unei investigaţii jurnalistice realizate de portalul www.ava.md.

Este vorba despre o investigaţie jurnalistică referitoare la furtul miliardului şi la persoanele care ar avea legătură cu acesta. În cadrul anchetei, jurnaliştii au demonstrate că există informaţii potrivit cărora jurnalişti, funcţionari şi politicieni au fost plătiţi din banii furaţi de la bănci ca să fie protejaţi în presă, dar şi ca opinia publică să fie distrată către alte persoane.

Printre aceste companii se numără şi Mercury LLC, precum şi Frontier Solutions despre care Veaceslav Platon spunea că avocaţii săi au încheiat un contract pentru apărarea intereselor sale. Autorii investigaţiei susţin că au solicitat companiilor să le ofere informaţii despre contractele semnate, însă nu au mai primit un răspuns.

Astfel că redacţia portalului au adresat o scrisoare oficială ambasadei SUA de la Chişinău să se implice, întrucât, conform legislaţiei americane, aceste firme ar fi trebuit să declare contractele. Totodată, autorii investigaţiei se întreabă dacă în aceste contracte este stipulate faptul că în presa americană să apară articole de PR negru care, potrivit surselor lor, ar fi fost achitate din banii obţinuţi din furtul miliardului şi din spălătoria rusească.