Retragerea din cursa electorală i-a adus lui Năstase moartea politică. O confirmă sondajele

86

Decizia de a se retrage din cursa prezidențială în favoarea candidatului comun, Maia Sandu, se pare că a pus punct carierei politice a lui Andrei Năstase. Contrar unor opinii care spuneau că retrăgându-se, Năstase își va salva viitorul de politician, sondajele arată o scădere vertiginoasă a popularității sale, la mai puțin de o săptămână de la anunțul privind retragerea sa.

Astfel, potrivit datelor unui nou sondaj, prezentat vineri de către Asociația Sociologilor și Demografilor, Igor Dodon și Marian Lupu ar ajunge să se confrunte în turul doi, iar pentru ei ar vota 46,4 și, respectiv, 15,1 la sută din respondenții deciși. Pe locul 3 s-ar plasa candidatul PAS, Maia Sandu, cu 14,9%, iar pe locul 4  – Andrei Năstase cu 5,6% din voturile respondenților deciși.

Potrivit datelor, Lupu rămâne în continuare pe locul doi, ratingul său majorându-se în decurs de o lună cu aproape trei puncte procentuale, în timp ce al Maiei Sandu a scăzut de la 16,1% în septembrie la 14,9%. Asta chiar dacă între timp a primit și sprijinul lui Andrei Năstase. Este de menționat că datele pe teren au fost colectate în perioada 9-18 octombrie, adică parțial în timpul în care Năstase anunțase că va renunța în favoarea Maiei Sandu și parțial după ce a făcut-o deja.

Într-o lună, intenția de vot pentru Năstase a scăzut de la 14% la 9%. Acest lucru poate fi explicat prin aceea că a anunțat că renunță la cursă. Dar decizia de a renunța i-a scăzut și ratingul personal al lui Năstase, astfel că acum Marian Lupu se bucură de mai multă încredere decât el.

De asemenea, intenția de vot pentru PPDA în octombrie, față de septembrie a scăzut de la 9,5% la 7,8%, ceea ce demonstrează că decizia lui Năstase a fost una greșită și a făcut să-și piardă din electorat.