O delegaţie compusă din 4 deputaţi moldoveni vor participa în perioada 10-14 octombrie la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Potrivit unui comunicat de presă a Parlamentului, în cadrul sesiunii vor avea loc dezbateri referitoare la situaţia din Turcia, alegerile parlamentare din Belarus şi Iordania, consecinţele politice ale conflictului din Ucraina. Pe ordinea de zi a sesiunii mai figurează discutarea rezoluţiilor şi recomandărilor pe marginea subiectelor ce ţin de impactul dinamicii populaţiei din Europa asupra politicilor migraţionale, cooperarea cu Tribunalul Penal Internaţional, incluziunea socială prin intermediul sportului, lecţiile oferite de ”Panama Papers” în vederea asigurării unei justiţii fiscal şi sociale, precum şi drepturile copiilor născuţi de mame surogat.

Deputatul Valeriu Ghileţchi va prezenta un raport la subiectul protecţiei copiilor neînsoţiţi în Europa.

Potrivit agendei, vor adresa mesaje plenului APCE Preşedintele Franţei, François Hollande, Ministrul Afacerilor Externe al Estoniei, Jürgen Ligi, dar şi alţi oficiali europeni.

În prima zi a sesiunii va avea loc ceremonia de înmânare a premiilor pentru drepturile omului ”Vaclav Havel”. Premiul, în valoare de 60 000 de euro, este oferit anual unei persoane, organizaţii neguvernamentale sau unei instituţii care militează pentru apărarea drepturilor omului.