O barbă fină, buzele strânse și ochi negri: așa apare Adolfo Macias, alias „Fito”, pe nota de căutare publicată de poliție. El este acum cel mai căutat infractor din Ecuador după ce a evadat din închisoare, de unde a comandat una dintre cele mai importante bande criminale din țară, scrie Le Figaro.

Autoritățile nu au stabilit încă suma care va fi plătită celor care vor furniza informații despre liderul Los Choneros, o bandă de traficanți de droguri apărută în anii 1990 în provincia de coastă sud-vestică Manabi, un loc strategic pentru exportul de cocaină către Statele Unite și Europa. Narcotraficantul în vârstă de 44 de ani, care a fost de asemenea fotografiat cu părul lung și cu o barbă mare în timpul unui transfer recent din închisoare, ispășea din 2011 o pedeapsă de 34 de ani de închisoare pentru crimă organizată, trafic de droguri și crimă. Dar duminică, în ajunul unei operațiuni polițienești despre care fusese în mod clar informat în prealabil, el a dispărut din închisoarea de înaltă securitate din Guayaquil (sud).

“Tratament diferențiat și preferențial din partea autorităților”

Parchetul a deschis o anchetă împotriva a doi funcționari de penitenciare „care ar fi participat la evadarea” lui ‘Fito’, care evadase deja dintr-o închisoare de înaltă securitate în 2013, dar a fost recapturat după trei luni. Despre actualul lider al grupării Los Choneros se știu puține lucruri, în afară de trecutul său modest de șofer de taxi și de capacitatea sa de a provoca probleme, ceea ce a determinat guvernul ecuadorian să îl descrie drept un „criminal cu caracteristici extrem de periculoase”. În zona penitenciarului din Guayaquil, cu picturi murale în cinstea sa și desene cu arme, dolari și lei, el era adevăratul liderul.

Videoclipurile îl arată petrecând în interiorul închisorii cu muzicieni și artificii. În spatele zidurilor înalte, unde administrația penitenciarului nu face întotdeauna legea, a înregistrat chiar și un videoclip cu un „narcorroccido” (cântec popular în cinstea traficanților de droguri) în care este glorificat: „El corrido del Leon”. El apare cu o pălărie mare pe cap, salutând și râzând cu patru deținuți în curtea închisorii, mângâind un cocoș de luptă, pe o melodie cântată de fiica sa, cunoscută sub numele de Regina Michelle.

„Fito a exercitat „un control intern semnificativ asupra închisorii”, a subliniat Comisia Interamericană pentru Drepturile Omului (CIDO) într-un raport din 2022. Aceasta a subliniat că Adolfo Macias și Junior Roldan, un alt lider al Los Choneros ucis anul trecut în Columbia, au primit „un tratament diferențiat și preferențial din partea autorităților” în închisoare. Renumit pentru carisma sa, „Fito” a studiat dreptul în spatele gratiilor și a obținut diploma de avocat.

Ascensiune și fragmentare

Numele lui „Fito” a ținut prima pagină a ziarelor în ultimele luni, după asasinarea, la începutul lunii august, a unuia dintre principalii candidați la alegerile prezidențiale. Fernando Villavicencio, un fost jurnalist și deputat care a fost împușcat mortal de un asasin columbian, reclamase amenințări cu moartea din partea liderului „Choneros” cu puțin timp înainte de execuția sa. În lumea lui „Fito”, se aplică proverbul: „Regele a murit, trăiască regele”. Ascensiunea sa în fruntea bandei, despre care experții estimează că are aproximativ 8.000 de membri, se datorează morții succesive a liderilor anteriori. Ea a fost însoțită de fragmentarea bandei, care până de curând era formată dintr-o multitudine de grupări mici.

Schimbările recente în conducerea Los Choneros „au dus la lupte interne în cadrul grupului și al subgrupurilor sale”, potrivit centrului de cercetare Insight Crime. Tiguerones și Chone Killers s-au despărțit și au devenit rivali puternici. Insight Crime susține chiar că Los Choneros „au pierdut treptat puterea în favoarea unei alianțe conduse de Los Lobos”, al căror lider din Quito, Fabricio Colon Pico, a evadat marți și dintr-o închisoare din provincia centrală Chimborazo, unde fusese transferat sub acuzația de a fi complotat pentru asasinarea unui procuror.

Los Choneros au stabilit legături cu puternice organizații criminale columbiene (Clan del Golfo) și mexicane (Cartel de Sinaloa) și cu rețele din Balcani, potrivit Observatorului ecuadorian al crimei organizate. Dar pe rețelele de socializare, Los Choneros se prezintă ca fiind adevărați binefăcători pentru populație, un fel de Robin Hood, cu videoclipuri care preamăresc virtuțile traficului de droguri. Online, ei amenință jurnaliștii și, pe ritmuri de muzică urbană, lansează avertismente către alte bande rivale. „Choneros, noi suntem lei. Cu unchiul Fito la conducerea cartierului, noi suntem șefii”, spune una dintre numeroasele melodii de pe canalul lor de YouTube JF Music Entertainment.