Moldova aşteaptă decizia FMI din noiembrie. Octavian Calmîc: ”Pentru noi e important că rezultatele noastre au fost apreciate înalt”

94

Autorităţile de la Chişinău aşteaptă decizia boardului FMI care va avea loc pe 7 noiembrie. Acestea speră ca ţara noastră să semneze un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional întrucât autorităţile au îndeplinit toate precondiţiile înaintate de FMI pentru aceasta. Declaraţia aprţine Ministrului Economiei Octavian Armaşu care a participat aseară la o emisiune la postul public de televiziune. Tot el a şi fost negociatorul-şef din partea Moldovei.

Totodată, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea a confirmat încă o dată că chestiunea Moldovei va fi examinată pe 7 noiembrie, contrar speculaţiilor precum că acest subiect nu se găseşte pe ordinea de zi a boardului FMI din acea zi.

”Condiționalitățile sunt multe și a fost nevoie de mult lucru tehnic ca să reușească managementul Fondului să pregătească materialele pentru board”, a menționat Octavian Armașu. Totodată, el a negat unele zvonuri că FMI ar fi cerut majorarea vârstei de pensionare. ”Acordul cu Fondul nu prevede stabilirea unei vârste de pensionare. Obiectul de reformare a pensiei este unul pe termen mediu unde e angajăm să evaluăm sistemul care există astăzi, să găsim un concept nou ca să avem un sistem de pensii sustenabil. Cel existent nu este sustenabil având în vedere situația demografică”, a declarat Armașu.

Oficialii nu au dezvăluit toate condițiile discutate cu FMI menționând că acest lucru va fi posibil doar după 7 noiembrie, așa cum o cer practicile diplomatice internaționale. Totuși, ei au menționat că din hotărârile aprobate în ultimul timp de guvern pot fi spicuite precondițiile FMI.

Este important că s-a ajuns la această etapă, a menționat Octavian Calmâc. ”Pentru noi e important că rezultatele noastre au fost apreciate înalt”, a declarat el.

Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional se va reuni, pe data de 7 noiembrie, pentru a discuta solicitarea programului de finanțare a reformelor din Republica Moldova, pe o perioadă de trei ani. Aranjamentul financiar prevede accesul la finanțare de aproximativ 182,7 milioane dolari SUA. Acest nou program cu Fondul Monetar Internațional își propune, între altele, ameliorarea rapidă a guvernării și supravegherii sectorului financiar-bancar. În special, programul urmărește evaluarea și transparentizarea acționariatului băncilor comerciale din Republica Moldova.