Potrivit comandantului Comandamentului Forţe Terestre, colonelul Mihail Bucliş, contingentul moldovean este format din 40 de militari din Brigada infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”, Batalionul 22 de menţinere a păcii, precum şi din Marele Stat Major.

Colonelul Bucliş a menţionat că în acest an, Armata Naţională va participa la exerciţiu cu şapte unităţi de tehnică militară de tip HMMWV, care se vor deplasa spre Ucraina vineri, 15 iulie, pe traseul Chişinău — Tudora — Starokozache — Shirokiy Lan.

În conformitate cu scenariul, militarii moldoveni vor fi implicaţi atât în antrenamentele din faza terestră a exerciţiului, care va avea loc la poligonul Shyrokyi Lan, cât şi în operaţiile amfibii, care se vor desfăşura pe insula Tendra din Marea Neagră, precum și în portul și pe aerodromul din orașul Izmail.

Sursa a specificat că în acelaşi timp, patru ofiţeri moldoveni vor activa în cadrul statului major al exerciţiului, dislocat în oraşul Odessa.

„Sea Breeze” este organizat de Statele Unite ale Americii, în comun cu Ucraina, şi are drept scop instruirea forțelor navale şi terestre ale celor două state, precum şi din ţările partenere, pentru creşterea interoperabilităţii și consolidării securității regionale în bazinul Mării Negre.

În acest an, exerciţiul reuneşte peste 1000 de militari din Bulgaria, Georgia, Regatul Unit al Marii Britanii, Republica Moldova, România, Ucraina, SUA, Suedia şi Turcia.

Armata Naţională participă la exerciţiul respectiv începând cu 2007.