Președinta Maia Sandu a declarat că foarte mulți candidați la funcția de bașcan al Găgăuziei sunt „mai degrabă agenți ai Federației Ruse decât politicieni care își doresc să lucreze pentru cetățenii din Autonomia Găgăuză”. Potrivit șefei statului, Găgăuzia este „dominată probabil total de propaganda rusă”, fiindcă oamenii din această regiune nu înțeleg limba română. În acest sens, Maia Sandu a menționat că insistă de foarte mult timp pe programul de studiere al limbii române pentru ca locuitorii regiunii „să se integreze în societate”. 

Președinta a comentat la „Secretele Puterii” de la Jurnal TV încercarea recentă de a intra în Moldova a liderului Tatarstanului.

Ceea ce am văzut în cadrul acestei vizite este imixtiune într-un proces de alegeri din Republica Moldova cu influența Federației Ruse și din păcate cu foarte mulți dintre candidații de acolo, mai degrabă agenți ai Federației Ruse decât politicieni care își doresc să lucreze pentru cetățenii din Autonomia Găgăuză”, a spus Maia Sandu.

Întrebată de ce în campania electorală din Găgăuzia „se merge pe sperietori” vizând Uniunea Europeană și guvernarea de la Chișinău, dar și unde greșesc autoritățile în raport cu locuitorii regiunii, președinta a răspuns: „Lumea lor este lumea dominată probabil total de propaganda rusă, pentru că noi ne confruntăm cu această problemă și în alte regiuni ale țării, dar să nu uităm că în Autonomia Găgăuză oamenii nu vorbesc limba română. Cei mai mulți dintre ei nu înțeleg limba română, respectiv nu pot auzi un alt punct de vedere. Nu există conținut în limba găgăuză și cu limba găgăuză este o problemă acolo și atunci singurele surse de informații sunt cele de la Moscova”.

„Eu insist de foarte mult timp pe programul de studiere al limbii române și sper că în sfârșit Ministerul Educației va lansa acest program. (…) Eu nu văd cum altfel oamenii se pot integra în societate dacă ei nu ne înțeleg, nu pot urmări emisiunile de la dumneavoastră sau emisiunile de la alte televiziuni”, a adăugat Maia Sandu.

***

Alegerea bașcanului Găgăuziei va avea loc pe 30 aprilie. Actuala bașcană Irina Vlah a ocupat această funcție două mandate la rând și, în consecință, nu va putea candida. Opt pretendenți vor concura pentru funcția de bașcan al Găgăuziei: Serghei Cimpoeș, Nicolai Dudoglo, Grigorii Uzun, Victor Petrov, Mihail Formuzal, Dmitri Croitor, Serghei Cernev și Evghenia Guțul. 

În aprilie 2023, Maia Sandu declara că își dorește ca alegerile bașcanului Găgăuziei să fie libere și corecte. Potrivit șefei statului, „în trecut au fost mai multe probleme la acest subiect”. Astfel, Sandu a spus că vrea ca noul bașcan să lucreze pentru Republica Moldova „nu pentru alte țări, Federația Rusă”.

sursa