Încet dar sigur economia îşi revine. BERD a majorat prognoza de creştere a PIB-ului Moldovei

67

Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare a majorat prognoza de creştere a PIB-ului Moldovei. Potrivit raportului din noiembrie cu privire la perspectivele economice regionale, publicat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, economia Moldovei a revenit la creştere moderată în I semestru din 2016.

Astfel, potrivit prognozei BERD, creşterea economică a Moldovei va fi în 2016 de 1,5%, iar în 2017 – 2,5%. Asta după ce în august, Ministerul Economiei a îmbunătăţit prognoza de creştere a PIB-ului ţării pentru acest an de la 1% la 2%, iar pentru 2017 – de la 2,5% la 3%. Şi FMI a îmbunătăţit, în octombrie, prognoza de creştere economică a Moldovei. În 2016 – de la 0,5% la 2%, în 2017 – de la 2,5% la 3%.

PIB-ul a crescut cu 1,3%, datorită consumului intern al gospodăriilor casnice. Acumularea brută a capitalului de bază şi exportul de mărfuri şi servicii s-au redus, în expresie reală. Reducerea exporturilor în dolari şi diminuarea transferurilor de bani au influențat reducerea deficitului comercial extern. Înăsprirea politicii fiscale şi creditar-monetare a redus inflaţia la indicatorul ţintit şi a asigurat durabilitatea activelor oficiale de rezervă (acoperă şase luni de import). Reducerea presiunii inflaţioniste a permis relaxarea graduală a politicii monetare, începând cu februarie 2016.

Totuşi, în studiul BERD se arată că datoria de stat va creşte considerabil, mai ales din contul susţinerii lichidităţii a trei bănci care au avut de suferit în urma fraudei şi lichidate în 2015. Conform situaţiei din august 2016, trei cele mai mari bănci din Moldova rămâneau sub control special al BNM, din cauza temerilor de netransparenţă a proprietarilor, legate de creditare, management corporativ slab şi calitatea scăzută a portofoliilor.

În iulie 2016 s-a ajuns la înţelegerea prealabilă a guvernului Moldovei privind noul program cu FMI (de aproximativ $180 mln, echivalentul a 3% din PIB), aprobarea căreia depinde de îndeplinirea de Moldova a unor precondiţii. Acest lucru a permis deblocarea primei tranşe din suportul bugetar al României, de 60 mln euro, oferită în august 2016. Iar aprobarea şi implementarea de către FMI a noului program va permite deblocarea suportului bugetar internaţional, oferit Moldovei de alţi donatori.