Încă un judecător cercetat penal în dosarul „Spălătoria rusească”

92

Încă un fost judecător din cadrul judecătoriei sectorului Râşcani este cercetat penal în dosarul Spălătoriei ruseşti. Procurorul general interimar, Eduard Harunjen a primit astăzi dimineaţă acordul CSM la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere a magistratului. El este bănuit pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrar legii şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, ambele infracţiuni soldate cu urmări grave.

Potrivit procurorilor, mai mulţi poliţişti, procurori, avocaţi şi judecători au fabricat o cauză penală în comun cu un grup de persoane din Federsţia Rusă pentru a investiga o infracţiune deosebit de gravă comisă pe teritoriul Rusiei.

În concret, este vorba despre sustragerea, prin înşelăciune, a peste 30 milioane de dolari SUA de la o Companie de stat din Federaţia Rusă.

De notat că, pornirea acestei cauze penale a fost absolut ilegală, în condiţiile în care infracţiunea a fost comisă pe teritoriul altui stat şi nu a existat o cerere din partea autorităţilor competente ale acestui stat pentru iniţierea dosarului în Republica Moldova. Cu toate acestea, în luna iulie 2011, primind pentru examinare această cauză penală, respectivul magistrat a soluţionat-o într-o singură şedinţă, pronunţînd în aceeaşi zi sentinţa de condamnare în privinţa a trei persoane (inclusiv 2 cetăţeni ai Federaţiei Ruse anunţaţi în căutare), cărora le-a aplicat pedepse vădit mai blînde decît prevede legislaţia. Astfel, magistratul a examinat dosarul în lipsa părţilor vătămate şi fără a se expune asupra necesităţii încasării de la inculpaţi a prejudiciului de peste 30 milioane dolari SUA cauzat prin infracţiune, expediind sentinţa în privinţa fugarilor pentru executare organelor nerecunoscute ale autoproclamatei republici nistrene.

Acest judecător figurează printre cei 15 actuali şi foşti magistraţi cercetaţi penal pentru implicarea în spălarea miliardelor de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar din Republica Moldova.