Așa zisul contract de livrare a gazelor în autonomia găgăuză, încheiat între SRL ”Nordgaz Furnizare” și compania turcă ”ZEN Solar Enerji Sanayi Ticaret” și mediatizat intens de oligarhul fugar Ilan Șor și bașcanul Evghenia Guțul, este un fals și nu poate fi aplicat.

Potrivit surselor Deschide.md din cadrul fostului Partid ”ȘOR”, scopul lui Ilan Șor este de a declanșa proteste masive din partea populației, sub pretextul că autoritățile R. Moldova l-au împiedicat să furnizeze oamenilor gaze la prețul de 10 lei pentru un metru cubi de gaze.

Astfel, pe 31 octombrie, SRL ”Nordgaz Furnizare” a semnat un contract cu compania turcă ”ZEN Solar Enerji Sanayi Ticaret” privind livrarea gazelor naturale în volum de 100 milioane de metri cubi de gaze timp de un an, la preț de 14,85 de euro pentru un MWh (echivalent cu aproape 100 de metri cubi de gaze). Prețul este însă unul ireal, pentru că numai costul de extracție al gazelor constituie circa 18-20 euro pentru un MWh. 

O altă neconcordanță reprezintă și faptul că firma turcă ”ZEN Solar Enerji Sanayi Ticaret” este, defapt, specializată în construcția parcurilor voltaice, nu în domeniul comerțului și transportului de gaze.

De asemenea, există semne de întrebare și cu privire la compania ”Nordgaz Furnizare”, întrucât aceasta și-a schimbat cu doar câteva zile înainte directorul și deținătorul pachetului majoritar de acțiuni.

Astfel, pe 27 octombrie au fost operate modificări în componența companiei, iar Alexandru Grosu a devenit director și fondator cu cota 90% din acțiuni. Alexandru Grosu este avocatul SRL ”Horus”, o companie cu puternice legături cu oligarhul rus Alexei Mordașov, miliardar din cercul apropiat al dictatorului Vladimir Putin.

Sursele sursei citate informează că, pe 31 octombrie, bașcanul Evghenia Guțul și Alexandru Grosu ar fi semnat anumite acorduri/contracte cu unii oficiali turci, posibil și cu Ministerul turc al Energiei, privind livrarea gazelor naturale.

„Prețul declarat în comunicatul bașcanului, de 10 lei pentru un metru cub de gaze, este unul imposibil din punct de vedere comercial, deoarece doar costurile de transport și distribuție până la consumatorul final se ridică la circa 9-10 lei/m3 (tranzitul prin Bulgaria și România, rezervarea capacităților, costuri de transport VMTG, costuri distribuție: ”Gagauz Gaz” – 5,5 lei/m3, ”Orhei Gaz” – 6,4 lei/m3, ”Taraclia Gaz” – 6,2 lei/m3, TVA – 8%). Tariful de 10 lei/m3 ar fi justificat doar în cazul în care Guvernul Turciei ar ”dona” anumite cantități de gaze naturale către UTA Găgăuzia” spun aceleași surse.

Potrivit informațiilor primare, compania EGET, despre care se vehicula că ar fi implicată în acest contract de achiziții și care a negat acest fapt, nu ar avea semnat niciun acord cu UTA Găgăuzia în acest sens.

„Datele arată că unele companii cu licență în furnizarea gazelor care ar avea înțelegere cu bașcanul Guțul ar fi SRL ”Fast Oil & Gas International” (beneficiar Victor Cebotari – nașul lui Vasile Botnari. Anterior, în mai 2022, compania respectivă a semnat un contract cu Gazprom Export, privind livrarea unor volume de gaze către regiunea transnistreană, însă nu le-a reușit) și/sau SRL ”NATIONAL POWER CORP” (beneficiar Cozoveachin Gheorghi si Casapu Sergiu – cel din urmă ar fi o rudă al ex-ministrului Economiei, Octavian Calmîc, care la moment colaborează cu Partidul ”Șansă”, afiliat lui Ilan Șor). Eventualul acord ar putea fi folosit ca argument social-politic, precum și cursele charter avia organizate de Șor pentru refugiați din Israel” mai notează aceleași surse.

Contractul semnat de SRL ”Nordgaz Furnizare” și compania turcă ”ZEN Solar Enerji Sanayi Ticaret” prezintă mai multe nereguli, semn că este făcut doar pentru a fi publicat, nu și pus în aplicare. Astfel, de exemplu, la valoarea contractului lipsește un zero, iar la final nu este pusă ștampila companiei turce.

Amintim că cetățenii din UTA Găgăuzia ar putea achita 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale la iarnă. Cel puțin asta promite guvernatoarea regiunii, Evghenia Guțul.

La scurt timp, Vadim Ceban a venit cu o reacție declarând că Moldovagaz nu cunoaște nimic despre noile tarife și noul furnizor pentru Găgăuzia.

Ulterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a spus că Evghenia Guțul nu va putea să aducă gaze naturale în Găgăuzia la un astfel de tarif, iar declarațiile acesteia sunt făcute, în prag de alegerile locale, pentru a ridica raitingul oamenilor lui Șor.

Totodată, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a venit și ea cu o reacție în care a spus că dacă gazul promis de Evghenia Guțul va ajunge în Moldova, acesta va fi distribuit tuturor cetățenilor țării, nu doar consumatorilor din autonomia găgăuză.

sursa