Deși declară peste tot că scrutinul va fi un eșec pentru inițiatori, sugerând că va obține victorie și la acest scrutin, avocatul său a atacat Hotărârea de judecată privind înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului local la Curtea de Apel.

„Deși declară în stânga și în dreapta că lumea îl susține și îl votează și că nu se teme el de referendumuri, a contestat în instanță ”înregistrarea unui grup de inițiativă”. După părerea sa, dacă în Chișinău se înregistrează un grup de inițiativă asta îi afectează drepturile de primar. După toată bravada și vitejia sa publică, Chirtoacă se teme ca de moarte să își piardă funcția. Pentru că asta înseamnă sfîrșitul său politic și începutul unei vieți nu tocmai vesele în locuri nu tocmai îndepărtate”, scrie Victor Chironda pe pagina sa de Facebook.

Activistul civic, care face parte și din grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului, sugerează că, în cazul în care Curtea de Apel va anula Hotărârea Judecătoriei Centru, această decizie va fi atacată la CEDO.
„Eu chiar aș vrea să văd argumentarea unei eventuale decizii de anulare a Hotărârii Judecătoriei Centru de către Curtea de Apel. Asta ar atinge noi culmi ale ”democrației” moldovenești și ar demonstra o dată în plus că justiția din Moldova mai degrabă apleacă urechea la rugămințile guvernării decît la apelurile cetățenilor. Dar măcar o să avem cu ce merge la CEDO”, adaugă activistul civic.