Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării Marinei Tauber la funcția de primar al municipiului Bălți. Decizia a fost luată în contextul desfășurării controlului reflectării veniturilor și cheltuielilor.

CEC informează că, în cadrul procedurilor de control al finanțării campaniei electorale pentru alegerile locale noi, Comisia a aplicat multiple sancțiuni diferitor concurenți și partide politice sub formă de avertismente și lipsirea de alocații de la bugetul de stat, inclusiv a solicitat anularea înregistrării concurentului electoral Vladimir Dachi, înaintat de Partidul Politic Noi, transmite Știri.md.

În urma examinării rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale, a informațiilor disponibile în spațiul public, informațiilor prezentate de autoritățile publice, sesizărilor și plângerilor parvenite în adresa CEC, precum și audierilor din cadrul ședinței, s-a ajuns la bănuiala rezonabilă că Marina Tauber ar fi utilizat fonduri nedeclarate de circa 152.725 de lei.

Totuși, urmare controlului efectuat și probelor colectate, Comisia a constatat, cu certitudine, utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de cel puțin 34.260 de lei.

„Mai mult, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34.260 de lei, la cheltuielile deja contabilizate și prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puțin 9.514,80 lei care depășește plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripția electorală municipală Bălți. 

Ambele fapte atestate de Comisie, adică folosirea de către concurentul electoral a fondurilor financiare și materiale nedeclarate sau depășirea cheltuielilor peste plafonul mijloacelor din fondul electoral, cad sub incidența sancțiunilor prevăzute de legislația electorală. PUBLICITATE

Sancțiunea pentru aceste fapte este prevăzută de lit. a) alin. (5) art. 75 Cod electoral și constă în anularea înregistrării concurentului electoral, la solicitarea organului electoral, prin hotărâre judecătorească definitivă.

În speță, e vorba de achitarea în numerar, de către un membru și angajat al Partidului Politic „Şor”, candidat la funcția de deputat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, a unor servicii de alimentație (catering) prestate de către un agent economic pentru cel puțin 20 de voluntari, simpatizanți și membri ai Partidului Politic „Şor”. 

Aceștia din urmă au fost transportați din alte localități ale țării și cazați din contul concurentului electoral într-o tabără de odihnă din municipiul Bălţi, au desfășurat activități de agitație electorală în susținerea candidatului Partidul Politic „Șor” la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, fapt confirmat și recunoscut, inclusiv, de către concurent. 

Examinând rapoartele financiare ale concurentului electoral Partidul Politic „Șor” pentru perioada de până la 26 noiembrie 2021, s-a constatat că acestea nu conțin date care ar reflecta prestarea unor asemenea servicii”, se arată în comunicatul CEC emis astăzi, 2 decembrie.

Astfel, CEC va transmite instanței de judecată materialele ce au stat la baza adoptării hotărârii în vederea examinării și pronunțării deciziei pe marginea chestiunii în cauză.