Bilanţul vizitei la New York. Premierul Pavel Filip a avut o serie de întrevederi cu mai mulţi lideri politici importanţi

57

Aflat la New York la cea de-a 71 sesiune a Adunării Generale a ONU, premierul Pavel Filip a avut o agendă încărcată. Acesta a avut mai multe întrevederi de rang înalt cu diferiţi lideri politici. Una dintre cele mai importante întâlniri a fost cea cu adjunctul Secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland. Oficialul american l-a felicitat pe premierul Filip pentru reformele iniţiate şi rezultatele obţinute. „Mergeeţi înainte şi aveţi deplinul nostru suport în realizarea reformelor”, a declarat Victoria Nuland.

ciolos

Tot la New York, Pavel Filip s-a întâlnit şi cu omologul său român, Dacian Cioloş. Acesta a încurajat autorităţile de la Chişinău să continuie reformele şi să le comunice transparent, explicând populaţiei necesitatea şi viitoarele beneficii ale acestora.

tusk

Un alt interlocutor a fost Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Șeful Executivului a informat oficialul european despre îndeplinirea a peste 90% din prevederile incluse în Foaia de parcurs privind agenda de reforme, dar şi despre relaţiile cu FMI cu care în octombrie urmează să fie semnat un acord de finanţare.

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere şi cu omologul său din Luxemburg. Cu această ocazie Filip i-a oferit în dar varianta electronica, imprimata pe stick, a arborelui genealogic al oficialului luxemburghez, care are rădăcini în Moldova şi printre strămoşii căruia se numără şi domnitorul Bogdan Întâi, întemeietorul Moldovei.

Totodată, premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Federica Mogherini, Vicepreşedinte al Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate. Pavel Filip a reiterat determinarea Guvernului pentru asigurarea aplicării reformelor iniţiate. Premierul a informat despre îndeplinirea a peste 90% din prevederile incluse în Foaia de parcurs privind agenda de reforme şi eforturile depuse pentru punerea în aplicare a acestui document.

Pe agenda premierului s-a regăsit şi întâlnirea cu Administratorul Programului ONU pentru Dezvoltare, Helen Clark. Înaltul oficial PNUD, a asigurat interlocutorul de susţinere deplină în atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă a Republicii Moldova.

polonia

Tot cu ocazia participării la Adunarea Generală a ONU, premierul s-a văzut şi cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda care a declarat că ţara sa este dispusă să împărtăşească propria experienţă cu Republica Moldova în implementarea reformelor şi realizarea obiectivelor privind integrarea europeană.

Șeful Executivului a mai avut întrevederi şi cu Preşedintele Bulgariei, dar şi cu cel al Letoniei, în cadrul cărora s-a vorbit despre aprofundarea relaţiilor bilaterale şi implementarea agendei europene.