Bagajul rătăcit cu buletine de vot destinate alegătorilor din Portugalia a ajuns acasă intact

71

Bagajul rătăcit cu buletine de vot destinate alegătorilor din Portugalia a ajuns acasă. Coletul a fost despachetat public, iar Comisia Electorală Centrală a făcut acest lucru pentru a elimina orice fel de suspiciuni legate de aceste buletine. La această procedură au fost invitaţi toţi doritorii inclusiv reprezentanții concurenților electorali, misiunilor de observare a alegerilor, organelor de drept.

Celor de la CEC le-a luat mai bine de 10 minute pentru ca să rupă sigiliul. După ce sigiliul a fost deteriorat, în valiză erau 2 saci intacţi cu buletine de vot, câte unul pentru fiecare dintre cele două secții de votare – nr. 1/382 din or. Lisabona și nr.1/385 din or. Setubal (situată la o distanță de 44 km de or. Lisabona) din Republica Portugheză.

„Noi am vrut să arătăm că aceste buletine nu au fost utilizate. Ele au fost returnate intact către Consiliul Electoral de Circumscripție, fapt care îl confirmați și Dvs.”, a precizat Alina Russu, menționând că buletinele vor fi duse la Tipografia Centrală pentru a fi nimicite.

buletine_de_vot

Potrivit ei, funcționarul de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a transmis valiza la bagaj, iar atunci când a avut loc escala la Roma, bagajul a fost pierdut. Ulterior, acesta a fost recuperat, a ajuns la Lisabona, iar de acolo – trimis prin cursă directă la Chișinău, în condițiile în care, între timp, spre cele două secții de votare extrateritoriale o fost trimise alte 6.000 de buletine de vot.

„În acest moment consider că toate manipulările legate de această valiză diplomatică trebuie să fie încetate pentru că nu au niciun temei”, a menționat președinta CEC, Alina Russu.