Alegerile nu s-au trecut fără incidente. Ghimpu a fost scos de pe listă, iar persoanele cu dizabilităţi au întâlnit dificultăţi

69

Alegerile de ieri nu s-au trecut fără incidente. Observatorii Promo-LEX au constatat mai multe încălcări, care însă nu au influenţat rezultatele procesului de votare.

Potrivit asociaţiei Promo-LEX, la una dintre secţiile de votare din capitală, candidatul PL Mihai Ghimpu a fost scost de pe liste. Ştampila cu menţiune retras nu a fost plasată în dreptul cadidatului Marian Lupu ci în dreptul lui Mihai Ghimpu.

O altă problemă a fost atestată la Orhei unde au fost identificate mai multe persoane străine pe teritoriul secţiei de vot. Mai mult, oamenii au fost îndemnaţi să nu voteze, iar pe alţii i-au ameninţat că în cazul în care îşi vor exercita dreptul constituţional, le vor fi luate cardurile sociale.

În câteva cazuri, urnele cu buletinele de vot erau deteriorate sau nu erau sigilate corespunzător. Totodată, unele secţii de votare au fost deschise cu mici întârzieri.

De asemenea, o altă problemă majoră constatată de observatorii Promo-LEX a fost că în multe cazuri, secţiile de votare nu erau dotate corespunzător pentru ca persoanele cu dizabilităţi să voteze fără probleme.

Alegerile de ieri au fost monitorizate de aproape 4 mii de observatori. Comisia Electorală Centrală a acreditat 3202 observatori din ţară şi 562 de observatori de peste hotare.