Vlad Plahotniuc pentru POLITICO: “Mai mult ca oricând, acum locul Moldovei este în Uniunea Euroeană”

108

Prim-vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc le explică europenilor motivele pentru care Moldova trebuie să facă parte din marea familie europeană. Acesta a semnat un articol apărut în ediţia europeană a publicaţiei internaţionale POLITICO un text cu genericul: “Mai mult ca oricând, acum locul Moldovei este în Uniunea Euroeană”.

Plahotniuc enumeră o serie de motive pentru care ţara noastră ar trebuie să devină parte a Comunităţii Europene, menţionând că această perspectivă îi motivează pe moldoveni să-şi dubleze eforturile în acest sens.

„Fiind cea mai săracă ţară din Europa, cu 30% din populaţie care lucrează peste hotare, noi trebuie să facem mai multe pentru a asigura puterea şi suveranitatea naţiunii noastre. Având în faţă aceste provocări, Moldova simte şi conştientizează necesitatea de a adera la comunitatea europeană care este una liberă, prosper şi paşnică. Iar Occidentul are o miză în succesul nostru”, declară Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc a amintit şi despre miliardul furat din cele 3 banci, dar şi despre reuşitele guvernului Filip de până acum. „Noi am incriminat utilizarea abuzivă a fondurilor internaţionale şi a celor din UE, am înăsprit pedepsele pentru corupţie şi am obligat funcţionarii publici să-şi dezvăluie sursele de venituri şi averile lor. De asemenea, noi încurajăm liberalizarea economic şi lucrăm la crearea unui mediu pro-business”, notează prim-vicepreşedintele PD.

Totodata, Plahotniuc a vorbit şi despre relaţiile externe, menţionând că ţara noastră îşi doreşte să aibă relaţii bune atât cu vestul cât şi cu estul. „Moldova vrea să lucreze împreună cu toţi cetăţenii şi vecinii săi la stabilizarea regiunii şi la rezolvarea celor mai dificile provocări, într-un mod transparent şi reciproc agreabil. Primul pas spre o soluţionare paşnică este obţinerea unei soluţii durabile pentru problema Transnistriei. Moldova şi Rusia trebuie să fie apte să topească „conflictul îngheţat” din această regiune separatistă, a cărei „independenţă” nu este recunoscută de nici un membru al Naţiunilor Unite. În ciuda tensiunilor dintre noi, Rusia rămâne a fi al doilea cel mai mare partener comercial al Moldovei, după UE. Ţările noastre ar trebui să continue să discute modul în care putem lărgi şi îmbunătăţi relaţiile noastre comerciale”, subliniază acesta.