În perioada 28 ianuarie – 1 februarie, Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, și Vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, s-au aflat într-o vizită la Bruxelles cu ocazia Adunării Politice a Partidului Popular European (PPE). În cadrul evenimentului, au avut loc întâlniri cu susținătorii procesului de transformare și integrare europeană a Republicii Moldova, cu care am discutat despre situația social-politică din Republica Moldova. Maia Sandu a avut o discuție cu Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, dar și cu Manfred Weber, Președintele Grupului Popular European din Parlamentul Uniunii Europene. Aceștia ne-au asigurat de sprijinul partenerilor europeni în lupta noastră pentru apărarea proceselor democratice, a statului de drept, a libertății de exprimare în Republica Moldova.

Problematica social-politică și derapajele anti-democratice din Repubublica Moldova au constituit subiectul principal al întrevederilor de la Comisia Europeană, inclusiv cu Dr. Hanna Jahns, Consilieră a Comisarului Hahn pentru Republica Moldova și Parteneriatul Estic; Katarina Mathernova, Director General Adjunct al Departamentului Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere; Luc Devigne, Director pentru Rusia, Parteneriatul Estic, Asia Centrală și OSCE din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă. În același timp, conducerea PAS a transmis interlocutorilor de la Parlamentul European un mesaj de îngrijorare privind noul sistem electoral mixt care, în forma sa actuală, va submina grav reprezentativitatea și legitimitatea viitorului Parlament al Republicii Moldova. Am găsit întelegere și susținere deplină în urma întrevederilor cu Markus Ferber, Prim-vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Economice și Monetare; Vicepreședinte al Fundației Hanns Seidel; Elmar Brok,  Membru al Comisiei Parlamentare pentru Afaceri Externe; Michal Boni, Vicepreședinte al Comisiei Parlamentare de Asociere UE-Moldova; Siegfried Mureșan, Membru al Comisiei Parlamentare de Asociere UE-Moldova.

Apărarea proceselor democratice, a statului de drept, a libertății de exprimare, precum și problematica transnistreană au făcut obiectul discuțiilor la sediul central al Alianței Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). În cadrul întrevederii cu Tanya Hartman, Departamentul Securitate și Afaceri Politice, și Despina Afentouli, Departamentul Diplomație Publică, s-a discutat despre necesitatea apărării valorilor euro-atlantice în Republica Moldova. În același context, conducerea PAS a avut o onoare deosebită de a primi un mesaj de încurajare în urma întrevederilor cu Ambasadorul Germaniei la Uniunea Europeană, Michael Flugger, și Ambasadorul Germaniei la NATO, Hans-Dieter Lucas.

În timpul acestei vizite, Maia Sandu a oferit o prezentare despre situația politică din Republica Moldova în ajunul alegerilor parlamentare, în cadrul unei mese rotunde găzduite de Centrul European de Politici (EPC) și moderate de Paul Ivan. În cadrul sesiunii de întrebări-răspunsuri, reprezentanții societății civile și corpului diplomatic din Bruxelles au dovedit un interes sporit și o bună înțelegere a proceselor din Republica Moldova.

Această vizită a fost posibilă grație sprijinului Fundației Hanns Seidel. Exprimăm sincere mulțumiri doamnei prof. Ursula Mannle, Președintă a Fundației și echipei Hanns Seidel din Chișinău, Munich și Bruxelles.