În vreme ce Occidentul privește spre Ucraina, Kremlinul și-a întors atenția asupra Republicii Moldova, unde Rusia controlează un teritoriu separatist numit Transnistria, scrie The Wall Street Journal. Potrivit sursei, nu ar trebuie să surprindă faptul dacă Kremlinul va stârni o criză falsă în Moldova.

Publicația amintește de gestul recent al liderului transnistrean, Evgheni Șevciuk, care a semnat un decret privind armonozarea legislației cu cea din Rusia,

Putin nu a vorbit până acum despre decret, deși este improbabil ca Șevciuk să fi făcut acest gest fără aprobarea Kremlinului. Presa rusă este entuziastă în privința anexării. La fel, ideologii legați de Kremlin, care consideră că orice bucată a Europei care are părți din populație vorbitoare de limbă rusă ar trebui să aparțină Rusiei, observă WSJ, potrivit Realitatea.

Cu puțin timp înainte de emiterea decretului, Rusia și-a demonstrat și capacitățile militare în Transnistria. În august, Moscova a derulat manevre cu tancuri în teritoriu.

”Exercițiile și decretul lui Șevciuk sugerează că Putin testează climatul occidental pentru o posibilă mișcare. De aceea, liderii din SUA și Europa trebuie să clarifice că orice pas în sensul definitivării ocupării Transnistriei va fi tratat ca o încălcare a suveranității Republicii MOldovei și va atrage sancțiuni”, mai scrie WSJ.