Statistici îngrijorătoare. În Moldova, în fiecare săptămână sunt depistate cazuri de cancer de col uterin

69

În Moldova, în fiecare săptămână sunt depistate 6 femei cu cancer de col uterin, iar trei dintre ele decedează săptămânal. Sunt statisticile îngrijorătoare ale Ministerului Sănătății care încearcă să convingă femeile să facă testele necesare și să se adreseze la timp la doctor.

Potrivit Ministerului Sănătății, cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de deces în rândul femeilor după cancerul mamar.

”Vrem să venim cu un mesaj profund de susținere și solidaritate faţă de toate femeile, care luptă cu această maladie și încearcă să o prevină. Ministerul Sănătăţii îndeamnă fiecare femeie din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 61 de ani, să efectueze screening-ul de col uterin sau testul Papanicolau, care este gratuit”, a declarat Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Specialiștii spun că programele de screening pot preveni 80% din cazurile de îmbolnăvire. Aceștia recomandă efectuarea screening-ului de col uterin o dată la 3 ani pentru toate femeile cu vârsta între 25 și 61 de ani. La fel de importantă este vaccinarea împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) în perioada adolescenței.

”UNFPA susține Ministerul Sănătății, împreună cu alți parteneri, pentru ca fiecare femeie să aibă acces la servicii calitative și să-și poată exercita drepturile sexuale și reproductive, să prevină cancerul de col uterin și să rămână sănătoase”, a declarat reprezentanta UNFPA în Republica Moldova, Natalia Cojohari.

Cancerul de col uterin  este cauzat de infecţii cu tulpini ai Virusului Papiloma Uman (HPV), se dezvoltă lent și inițial nu prezintă simptome caracteristice. În anul 2015, în Republica Moldova se aflau la evidență cu cancer de col uterin 3914 femei, dintre care 290 de cazuri noi depistate. Cancerul cervical afectează preponderent femeile tinere.

Cele mai multe cazuri survin în perioada de vârstă cuprinsă între 35 şi 60 de ani. Mai mult de 60% din cazurile noi sunt diagnosticate în ultimele stadii, atunci când tratamentul este mai puțin eficient, dar și mai scump. În 2015, 149 de femei au decedat din cauza acestei maladii.