Proprietarii mașinilor înregistrate în ţări cu care Moldova are încheiate acorduri bilaterale, vor fi scutiți de plata taxelor pentru folosirea drumurilor naţionale. Este decizia cabinetului de miniștri care a aprobat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Codului Fiscal.

Totodată, taxa pentru folosirea drumurilor naționale a fost redusă cu 30% pentru autovehiculele străine (autobuze și camioane). Astfel, autorităţile speră că în acest fel fluxul tranzitărilor va crește, iar statul își va compensa eventualele pierderi.

Taxa pentru folosirea drumurilor va fi de cinci ori mai mare în cazul autovehiculelor cu o masă totală sau cu dimensiuni care depășesc limitele admise. Modificarea respectivă va aduce acumulări la bugetul de stat în sumă de aproximativ 50 milioane de lei, bani care vor fi utilizați pentru amenajarea și întreținerea infrastructurii rutiere.

În prezent, taxa pentru folosirea drumurilor naționale nu se aplică autovehiculelor înmatriculate în statele cu care Republica Moldova a încheiat acorduri bilaterale şi multilaterale privind transportul rutier, care presupun scutirea reciprocă de oricare taxă rutieră.