Se va exporta de 2 ori mai multe cereale prin Portul Internaţional Giurgiuleşti

72

Capacitatea de export cerealier prin Portul Internaţional Giurgiuleşti va creşte de 2 ori. Compania Trans Cargo Terminal SRL, parte a Grupului Trans-Oil (TOG), a finalizat proiectul de extindere a terminalului de export cerealier.

Acum Trans Cargo Terminal va avea capacitatea de încărcare de peste 1.000 de tone de produse cerealiere pe oră, pe nave maritime destinate transportării de până la 8.000 de tone, precum și pe barje fluviale. Astfel, datorită acestor investiții, a fost atinsă cea mai înaltă rată a de transbordare a produselor cerealiere printre terminalele din regiune. Inaugurarea a avut loc joi, 10 noiembrie, în cadrul unui eveniment festiv.

Aceste investiţii vor atrage noi clienţi, spune președintele TOG, Vaja Jhashi. „Pentru realizarea acestui proiect au fost investiți aproximativ 6 milioane de dolari, fiind create și 30 de locuri de muncă permanente adiționale. Datorită extinderii terminalului capacitatea totală de stocare va atinge cifra de 70.000 tone și o va înregistra o creștere a capacității de transbordare de la 300.000 tone până la 800.000 tone anual, ceea ce este echivalent cu aproximativ 75% din exportul anual de produse cerealiere a Republicii Moldova”, a declarat Vaja Jhashi.

Prezent la inaugurare, ministrul Economiei și Comerțului Octavian Calmâc s-a arătat impresionat de modul în care s-a dezvoltat infrastructura Portului Giurgiulești. „Această infrastructură nu este importantă dar pentru regiunea de Sud, dar pentru toată economia. Cerealele reprezintă o bună parte a exportului Republicii Moldova. Noi exportăm sute de mii de tone de cereale și asta (Portul) este poarta noastră către întreaga lume. Noi exportăm atât spre Vest cât și spre Est”, potrivit lui Octavian Calmâc.

De asemenea, ambasadorul SUA la Chișinău James Pettit a arătat că proiectul de extindere a terminalului de export cerealier finalizat de Compania Trans Cargo Terminal va contribui la dezvoltarea ramurii cerealiere. „Este important să existe persoane cu viziuni, entuziaste care pot să convingă investitorii, băncile ca să investească în asemenea loc. Și acest obiectiv are capacitatea de a dubla exporturile de cereale din Republica Moldova pentru a dezvolta în continuare ramura”, a declarat diplomatul.

Pe parcursul primelor 10 luni ale anului 2016, unsprezece companii locale au expediat peste 60.000 de tone de grâu în containere maritime spre țări precum Malaezia, Myanmar și Indonezia.

Portul Internațional Liber Giurgiulești este unicul port din Republica Moldova amplasat pe secțiunea maritimă a râului Dunăre.