Republica Moldova, lider la achiziţionarea produselor lactate din Ucraina

44

Republica Moldova este unul dintre lideri la achiziţionarea produselor lactate din Ucraina. Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei, Moldovei i-au revenit peste 44% din volumul total al livrărilor peste hotare a laptelui şi frişcăi necondensate ucrainene în ianuarie-iulie 2017.

În particular, ţara noastră a achiziţionat de la Ucraina aceste produse în valoare de 1,47 mil. de dolari. Pe locul doi şi trei la volumul achiziţiilor de lapte şi frişcă necondensată s-au situat Georgia şi Arabia Saudită, care le-au achiziţionat, respectiv, în valoare de 828 mii şi 344 mii de dolari. Ponderea lor în volumul total al achiziţiilor a constituit, respectiv, 25% şi 10,4%.

Moldova a fost, de asemenea, principala piaţă de desfacere a produselor lactate ucrainene în primele şapte luni ale anului 2017, achiziţionîndu-le în valoare de circa 1 mil. 088 mii de dolari, ceea ce a constituit 60,5% din tot exportul producţiei de această categorie în perioada indicată.

Pe locul doi la achiziţionarea produselor lactate ucrainene în ianuarie-iulie 2017 s-a situat Georgia cu indicele de 417 mii de dolari (23,2% din volumul total), pe locul trei – EAU – 145 mii de dolari (8,1% din volumul total).

În afară de aceasta, Moldova s-a situat pe locul doi la volumul achiziţionării de brînzeturi ucrainene în primele şapte luni 2017, importîndu-le în valoare de 3,99 mil. de dolari, ceea ce a constituit 23,5% din volumul total. Principala piaţă de desfacere a brînzeturilor ucrainene în ianuarie-iulie 2017 a fost Kazahstanul, care le-a procurat în valoare de aproape 8,2 mil. de dolari, ceea ce a însumat 48,1% din volumul total. Pe locul trei s-a situat Egiptul cu indicele achiziţiilor de brînzeturi ucrainene în perioada menţionată 1,96 mil. de dolari sau 11,6% din volumul total.