PLDM și PL nu vor susține moțiunea simplă inițiată de comuniști

În cadrul unor declarații de presă, șeful fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a declarat că PCRM a venit cu această inițiativă într-un moment de supărare.

Potrivit lui, fracțiunea PCRM a venit cu această inițiativă în moment de supărare, dar PLDM nu va susține și nu va semna pentru acest proiect.

„Proiectul PCRM contravine tuturor rigorilor legale. Moțiunea simplă este expunerea unor politici interne sau externe. Ceea ce ține de moțiunea simplă asupra activității Curții Constituționale este o încălcare a prevederilor constituționale. CC este unicul organ de jurisdicție constituțională și misiunea ei este de a interpreta Constituția la sesizările deputaților. Acesta nu este organ care elaborează politici în domeniu și Parlamentul nu poate să înainteze moțiuni simple asupra activității CCM”, a declarat deputatul.

De menționat că Partidul Comuniștilor nu poate înainta acest proiect în Parlament până nu va fi semnat de către 15 deputați. Apoi, în timp de 14 zile, Biroul Permanent va decide dacă ea este acceptată sau nu.

„Eu sunt membru al Biroului Permanent și chiar dacă am unele păreri privind activitatea Curții Constituționale, nicidecum nu voi vota pentru că nu pot să-mi permit să încalc Constituția”, a declarat Tudor Deliu.

De asemenea, deputata liberală Alina Zotea a menționat că PL nu va susține absolut nici o propunere care vine din partea PSRM sau PCRM.

„Această moțiune este, cu părere de rău, una nefondată. Noi vedem că dacă le convine o decizie a CCM o promovează, în cazul în care nu le convine, zic că sunt foarte răi și trebuie demiși. CCM stă în capul mesei, trebuie să ținem cont de ceea ce spun ei, și noi, Parlamentul, suntem obligați să facem întocmai, să ajustăm legislația după deciziile CCM”, a conchis Zotea.

Amintim că deputații Partidului Comuniștilor din Republica Moldova au inițiat o moțiune simplă împotriva activității judecătorilor Curții Constituționale (CC). Anunțul a fost făcut în plenul Parlamentului joi, 2 noiembrie, de către deputata Elena Bodnarenco.

În textul moțiunii se menționează că „președintele Curţii Constituţionale, tot mai des, își permite să comenteze nu doar deciziile autorității de jurisdicție constituțională, dar și anumite subiecte politice, astfel încălcând principiul independenței”.