O grupare internaţională specializată în crime cibernetice a fost destructurată cu ajutorul CNA

67

O grupare internaţională specializată în crime cibernetice a fost destructurată de autorităţile britanice cu ajutorul Serviciului de Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor a CNA. Din grupul infracţional făceau parte 14 membri cu vârste cuprinse între 22 şi 52 de ani, toţi fiind reţinuţi la Londra într-o operaţiune de amploare.

Potrivit CNA, aceştia au reuşit să spele peste 11 milioane de lire sperline provenite din crime cibernetice. Banii ar fi fost delapidaţi prin intermediul unor viruşi de tip Dridex şi Dyrecare, care ţinteau utilizatorii serviciilor de online banking şi care infectau calculatoarele acestora prin trimiterea mesajelor e-mail virusate. Astfel, hackerii obţineau acces şi ulterior gestionau conturile bancare ale victimelor, delapidând sume considerabile. Se presupune că aceşti viruşi au fost creaţi de experţi cibernetici din ţări ale Europei de Est.

Investigaţiile preliminare au stabilit că bănuiţii ar fi spălat profituri din activităţi criminale prin intermediul mai multor conturi bancare, care ar fi fost create în baza unor acte de identitate false, precum şi prin recrutarea şi controlarea de către grupul criminal internațional organizat al persoanelor interpuse. Ajunşi în conturi bancare, banii ar fi fost  stratificaţi în sume mai mici şi direcţionaţi spre instituţii financiare din Regatul Unit al Marii Britanii şi Europa de Est.

Zilele acestea, 160 de ofiţeri englezi din cadrul Agenţiei Naționale de Criminalitate a Marii Britanii, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor de drept din regiune,  au fost implicaţi în circa 13 percheziţii. Au fost confiscate mai multe dispozitive electronice – calculatoare şi telefoane mobile, precum şi acte de indentitate false.