Noi detalii în cazul descinderilor de ieri operate de CNA. Numărul celor reținuți a ajuns la 12

851

Noi detalii privind descinderilor de ieri operate de CNA impreună cu procurorii anticorupție. Oamenii legii au reținut 12 persoane și au făcut 24 de percheziții într-un dosar deschis pe faptul înstrăinării ilegale de terenuri. Este vorba despre un lot ce aparţinea Colegiului de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău, de care instituţia ar fi putut fi deposedată prin scheme ilegale.

Șeful procuraturii anticorupție, Viorel Morari a declarat că dosarul a fost inițiat încă în luna martie. Acesta a fost deschis în martie 2016 pe faptul escrocheriei, dobândire prin înşelăciune şi abuz de încredere a bunurilor altor persoane. De asemenea, a fost pornită o cauză penală pe faptul falsificării probelor într-un proces civil, precum şi o cauză penală pe faptul coruperii pasive.

„Pe parcursul efectuării urmării penale au fost puse sub acuzaţie cinci persoane, inclusiv persoane publice din cadrul Colegiului de Viticultură şi Vinificaţie. Urmărirea penală fiiind terminată, s-a mai constat existenţa unei alte grupe criminale, care îşi desfăşura activitatea prin acţiuni de deposedare a bunurilor Colegiului menţionat, este vorba despre 30 de hectare de teren prin diferite scheme, care fiind puse în aplicare de către bănuiţi şi ajungeau în gestiunea persoanelor afiliate.

Potrivit datelor urmăririi penale, bănuiţii ar fi luat în arendă, pe un termen de 30 de ani, terenul, iar ulterior, schimbându-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să-l comercializeze unor terţe persoane.

Pentru a obţine decizii favorabile în scopul realizării intenţiilor lor, aceştia ar fi mituit diferiţi funcţionari cu diverse sume de bani. Deşi încă nu a fost evaluat prejudiciul adus statului, procurorii investighează suma de 4,5 milioane de lei pe care urma s-o primeasca, în calitate de subvenţie de la Agenţia intervenţii şi plăţi în agricultură, cei care au intrat în posesia terenului.

Prima etapă în cadrul cauzei penale în care au fost efectuate acţiuni de urmărire penală a constat în întreprinderea de acţiuni în calitate de director a unei persoane care ar fi interesată în favorizarea membrilor acestor grupări. Mai exact, o persoană care desfăşura activitate de antreprenoriat a mituit un funcţionar cu demnitate publică pentru a asigura câştigul funcţiei de director al Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie. În rezultatul obţinerii acestei funcţii, persoana sau directorul nominalizat a întreprins acţiuni de favorizare a membrilor grupării criminale care l-au ajutat să acceadă în această funcţie”, a precizat Morari.

Șeful direcției Urmărire Penală a CNA, Bogdan Zumbreanu a declarat că au fost reținute 12 persoane, 2 dintre care au fost încătușate anterior, fiind cercetate în cadrul altei cauze penale. Printre persoanele reținute este și fostul ministru al Justiției Ion Morei.

„Au fost reţinuţi: un ex-secretar al Consiliului Suprem de Securitate, un angajat al unui institut ştiinţifico-practic, un expert evaluator de bunuri imobile, un avocat – fost colaborator al MAI, un şef de direcţie de la Ministerul Agriculturii şi un ex-viceministru al Agriculturii, restul persoanelor sunt antreprenori în interesul cărora a avut loc fapta infracţională”, a subliniat Zumbreanu.