„Majoritatea aţi fost studenţi şi rezidenţi bugetari – aceasta înseamnă că întreţinerea corpului profesoral şi a bazelor clinice a fost posibilă din contul achitării impozitelor de către toţi cetăţenii Republicii Moldova. Acum urmează să mergeţi la muncă în baza obligaţiunii pe care o aveţi faţă de stat”, a declarat Ruxanda Glavan.

În următoarele două zile, urmează să-şi ia diploma şi certificatul de repartizare în câmpul muncii încă 400 de absolvenţi ai studiilor de rezidenţiat, de la 34 de specializări. La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţii autorităţilor publice locale. Aceştia au negociat direct cu tinerii specialişti şi le-au prezentat toate facilităţile de care pot beneficia dacă se angajează în instituţia medicală din raionul lor.

În conformitate cu Hotărârea de Guvern cu privire la instruirea medicilor şi farmaciştilor rezidenţi şi plasarea în câmpul muncii a tinerilor specialişti, cei care au finalizat studiile postuniversitare în rezidenţiat, cu finanţare bugetară, sunt angajaţi exclusiv în bază de contract individual încheiat cu Ministerul Sănătăţii, conform necesităţilor statului, pe o perioadă de trei ani.

În cazul nerespectării de către tinerii specialişti a contractului semnat cu Ministerul Sănătăţii, aceştia sunt obligaţi să restituie cheltuielile pentru instruirea universitară şi postuniversitară din contul bugetului de stat, în volumul calculat de către autoritatea în sănătate.