Temperaturile caniculare, dar şi ploile cu grindină au afectat în această vară şi livezile de prune. Sute de tone de recoltă au fost arse de soare, iar fermieri nu mai ştiu ce să facă pentru a nu-şi pierde întreaga producţie, transmite SubiectulZilei.

Aproximativ jumătate din prunele dintr-o livadă de  pe un perimetru de şase hectare din satului Furceni, raionul Orhei sunt uscate de soare sau răscoapte.

„Păcat de producţie, se strică toată, şi-n satele de prin împrejur, nu o vând, vine cu dânsa înapoi, o duce în beci, iar o duce, ce să facă cu toată producţia?”. „Prea coapte, răscoapte, pentru că nu este unde să le vândă, este o livadă tânără, un antreprenor super”, spun oamenii din sat.

„Am luat probă, şi am fost pe la frigiderele noastre din raion, mi-au spus prima dată că e cam verde. M-am dus peste patru zile, deja era prea coaptă. Am încercat pe la diferite uscătorii şi tot nu găsesc un loc de comercializare şi-mi pare foarte rău”, a spus fermierul Mihail Gașper.

Autorităţile spun că de vină pentru o astfel de situaţie sunt producătorii, care din timp nu se informează despre modalităţile de comercializare, pruna fiind cel de al doilea cel mai răspândit produs vegetal de la noi din ţară, care are un succes remarcabil pe pieţele de export.

„Ne aducem aminte că avem producţie, atunci când aceasta apare pe deal în exces, şi nu doar la noi, dar şi în ţările învecinate, unde noi suntem direcţionaţi ca şi piaţă de export. Asta şi este problema cea mai mare. De fapt se începe a lucra din plină primăvară, poate mai devreme, unde se încheie contracte cu întreprinderile procesatoare”, a declarat Iurie Ușurelu, secretar de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

La sfârşitul lunii septembrie va avea loc a treia ediţie a festivalului prunelor, unde agricultorii îşi pot expune produsele sub diferite forme: gemuri, compoturi, copturi şi chiar ţuică. Specialiştii în domeniu speră ca acest eveniment să contribuie la popularitatea prunelor autohtone şi la extinderea pe pieţele de desfacere străine.

„Poate prin aceste festivaluri de atras atenţia la ceea ce nu există în mediul economic de la noi. Apariţia unor branduri locale, unor produse care ar duce faima localităţilor din Moldova, dar şi a antreprenorilor agricoli”, susține expertul economic Viorel Chivriga.

În ultimii ani, de pe aproximativ 18 mii de hectare sunt cultivate anual câte 97 de mii de tone de prune, dintre care 35 de mii de tone sunt exportate. Principalii parteneri ai Moldovei în exportul de prune proaspete sunt Federaţia Rusă, Belarus, Ucraina şi România.