Concluzia dezbaterii pe această temă este că trebuie să se producă un efort comun, din partea tinerilor cât și educatorilor, pentru a atinge rezultate garantate.

Există aproximativ 300 de educatori Y-Peer în Moldova, care organizează în mod regulat sesiuni de educație sexuală pentru tineri, învățându-i despre corpul și sănătatea lor, inclusiv modul în care să se protejeze împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală și să evite sarcinile nedorite.

În situația în care din 3,5 milioane de locuitori Moldova, 0,4 milioane sunt fete și băieți cu vârste cuprinse între 10 și 19 de ani, numărul adolescenților care beneficiază de activități Y-Peer reprezintă doar 2,5% anual. Mai mult decât atât, statisticile indică o necesitate reală de educație sexuală în Moldova, deoarece ratele sarcinilor în adolescente sunt de două ori mai mari decât în țările europene, iar rata incidenței HIV în rândul tinerilor aproape că s-a dublat în ultimii 15 ani.

„Pentru a ne asigura că tinerii sunt fericiți și sănătoși, și ca ei să-și realizeze visele fără a fi întrerupți de situații de genul sarcină la vârsta adolescenței, sau alte incidente, trebuie să ne asigurăm că toți ei, fără excepție, au accesul la educația sexuală, astfel încât să aibă informații, educație și competențe pentru a lua decizii responsabile în viață”, a declarat Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova.

Educația sexuală nu este un scop în sine, ci un instrument eficient, care să asigure că adolescenții sunt sănătoși, au informațiile necesare cu privire la sănătatea lor, inclusiv sănătatea sexuală și reproductivă, și sunt capabili să i-a decizii informate privind viața lor. Din moment ce bunăstarea tinerilor este în interesul tuturor, a tinerilor înșiși, a Guvernului, a organizațiilor societății civile, ar trebui să existe un efort comun în asigurarea accesului tinerilor la educație sexuală.