La un an de când a fost instalat în fruntea guvernului, Pavel Filip a ieșit astăzi la raport. El a trecut în revistă reușitele din anul precedent, referindu-se la acordul de finanțare încheiat cu FMI, un șir de reforme reluate și stabilitate politică și economică. Totodatp, premierul s-a adresat opoziției, îndemnând-o să demonstreze că poate face mai mult dect actuala guvernare.

Premierul Filip a declarat, în discursul său că a preluat funcția când țara era într-o situație deloc simplă și risca să intre în incapacitate de plată și să nu poată achia salariile și pensiile pentru angajații din sectorul bugetar. Totuși, la finalul primului an de guvernare se poate lăuda cu mai multe realizări importante, iar pe primul loc este semnarea unui acord de finanțare cu FMI.

“Măsurile sociale au fost așadar de primă urgență la începutul anului trecut. Cu ele am urmărit ușurarea traiului acelor categorii de cetățeni care se descurcă cel mai greu. Am crescut salariul minim garantat în sectorul real de la 1.900 la 2.100 lei, am indexat pensiile cu 10%. Da, vorbesc despre indexarea pensiilor ca o realizare pentru că și ea părea suprarealistă la începutul anului. Am crescut indemnizațiile pentru creșterea copilului. În paralel, am demarat o foarte necesară reformă a sistemului de pensii, care va asigura corectitudinea în sistem și va crea resursele pentru a-l susține pe termen lung. Nu este echitabil când pensia unor categorii constituie 75% din salariul mediu, pe când la marea majoritate a pensionarilor această rată de înlocuire este de trei ori mai mică, de doar 26% raportat la salariu. Totodată, nu este echitabil când unii contribuabili au și alte facilități inexplicabile ce țin, de exemplu, de vârsta de pensionare sau stagiul de cotizare. Prin reforma pe care o implementam aceste nedreptăți sunt înlăturate”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, premierul a vorbit și despre ieftinirea medicamentelor, dar și despre alte proiecte importante care în următorii ani vor aduce rezultate vizibile. Filip a menționat și anumite cifre.

“Prima: aproximativ 500 de milioane de euro reprezintă totalul sumelor externe deblocate pentru Moldova numai pentru anul 2016. A doua cifră: peste 350 de milioane de euro deblocați deja pentru următorii ani. A treia cifră: creștere economică prognozată de specialiști de aproximativ 3,5 la sută din PIB. Și în fine, a patra – rata inflației de 2,4 la sută, a doua cea mai mică rată a inflației din cei 25 de ani de independență”, se mai arată în discursul premierului.

Pavel Filip nu a ezitat să se adreseze și opoziției care a tot criticat guvernul în ultimul timp. El i-a îndemnat pe liderii acesteia să demonstreze că pot face mai mult decât a reușit să facă actuala guvernare.

“Toți aceia care au atacat intern și extern eforturile Guvernului și Parlamentului, toți cei care au încercat să blocheze aprobarea programului cu FMI, să zădărnicească eforturile funcționarilor publici, ale tuturor cetățenilor de bună credință de a reface stabilitatea țării, azi primesc un răspuns foarte dur al realității. Vorba cântecului:- “Da noi ne bucuram în ciuda lor…..” pentru rezultatele obţinute.  Sper ca tot realitatea să îi trezească și să îi oprească din alte asemenea încercări cinice de a ține țara în criză și instabilitate. Iar mesajul meu pentru acești politicieni, așa zisa noua clasă politică, este următorul: Demonstrați că sunteți mai buni decât partidele de la guvernare, nu că sunteți mai răi și distructivi, așa cum ați făcut în 2016! Guvernul așteaptă cu interes de la opoziție idei și soluții constructive, realiste și utile pentru oameni! Și aș vrea să înțelegeți din cifrele de mai sus că bruiajul vostru cinic nu a dat rezultate. Moldova nu s-a adâncit în criză politică, socială și economică, dimpotrivă, a depășit cu succes criza de la începutul anului trecut”, a menționat Pavel Filip.

Întregul discurs îl găsiți aici