Japonia lovită de un tsunami în urma unui puternic cutremur

96

Un cutremur cotat la magnitudinea de 6,9 grade pe scara Richter a zguduit coasta de est a Japoniei, în zona prefecturii Fukushima. Agenţia meteorologică japoneză a lansat o alertă de tsunami estimat să aibă cel mult 3 metri.

Seismul s-a produs la o adâncime de 11,3 kilometri, în jurul orei locale 6 dimineaţa. Cutremurul s-a resimțit și la 250 de kilometri de epicentru, la Tokyo.

Presa locală scrie că autoritățile au început de urgență verificări la 2 centrale nucleare care au fost deja închise, însă nimeni nu vorbește, deocamdată despre pagube. De asemenea, s-a luat decizia evacuării zonei de coastă vizate de valul de 3 metri.

Un prim val observat s-a format la circa 20 de kilometri de coastă. Prima zonă în care a ajuns valul este portul Onahama, unde la ora 6:46 apa revărsată a măsurat 60 de centrimetri. La o oră după producerea seismului, cel mai înalt va care a atins coasta a fost de 90 de centimetri, în zona Fukushima.

Pe 11 martie 2011, un cutremur imens produs aproximativ în aceeaşi zonă a provocat avarii majore a centralei nucleare de la Fukushima. Seismul a fost cotat atunci cu magnitudinea de 9,1 şi a provocat moarte a aproape 16.000 de oameni.