Întrevedere de rang înalt. Premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu adjunctul Secretarului de Stat Bridget Brink

58

Întrevedere de rang înalt la guvern. Premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu adjinctul Secretarului de Stat Bridget Brink. Pe agendă au figurat mai multe subiecte de discuţii.

Oficialul american a felicitat şeful Cabinetului de Miniştri cu faptul că a reuşit semnarea unui acord cu FMI şi deblocarea finanţării externe. Totodată, ea a îndemnat autorităţile de la Chişinău să continue reformarea sistemului de justiţie, să sporească eforturile în lupta cu corupţia şi traficul de fiinţe umane şi să asigure mai multă transparenţă în administrarea publică. În context, Bridget Brink a declarat că SUA vor examina posibilităţile de a susţine implementarea reformei administraţiei publice în Republica Moldova.

„Acordul cu FMI este un semnal pozitiv pentru comunitatea internaţională şi arată că sunteţi pe calea cea dreaptă”, a declarat Bridget Brink.

LA rândul său, şeful Cabinetului de Miniştri i-a mulţumit oficialului american pentru susţinerea constantă pe care Statele Unite ale Americii o acordă Republicii Moldova în implementarea reformelor structurale şi în modernizarea ţării, în beneficiul cetăţenilor. Pavel Filip a menționat în acest sens Acordul cu Fondul Monetar Internațional, care este un certificat de încredere în Republica Moldova în faţa partenerilor săi externi.

„Dacă anul 2016 a fost un an de gestionare a crizei şi de stabilizare a situaţiei, atunci anul 2017 urmează să devină un al dezvoltării şi al creşterii economice”, a spus şeful Cabinetului de miniştri. În context, Pavel Filip a menționat că implementarea Acordului de Asociere rămâne a fi o prioritate absolută a guvernării.

Totodată, Premierul a informat oficialul SUA despre prioritățile de pe agenda de reforme a Guvernului, printre care: reforma sistemului de pensii, a administraţiei publice, a sistemului de achiziţii publice, reforma spitalicească şi a medicinii primare, precum şi măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru asigurarea transparenţei bugetare.

Un alt subiect abordat în cadrul discuţiilor s-a referit la problema transnistreană. Părţile au căzut de comun acord că acest conflict trebuie să fie soluţionat în formatul 5+2 şi şi-au exprimat speranţa că discuţiile în acest format vor fi reluate cât de curând posibil.