Chișinău și Londra colaborează la ancheta privind tentativa de asasinare a lui Gorbunțov și implicarea în acest caz a lui Renato Usatîi

110

Autoritățile de la Chișinău și la Londra colaborează la ancheta privind tentativa de asasinare a bancherului Gherman Gorbunțov și implicarea în acest caz liderului „Partidului Nostru”, Renato Ustaîi. Declarația aparține chiar lui Gherman Gorbunțov, care a oferit un interviu online bloggerului Veaceslav Balacci. Potrivit acestuia, Usatîi încearcă acum să-l mituiască pe killerul Vitalie Proca pentru ca acesta să nu-l denunțe pe liderul PN.

„Eu cred că acum acestea nu mai sunt doar presupunerile mele, pentru că am discutat cu procuratura moldovenească. Recent le-am făcut cunoştinţă cu anchetatorii englezi. Au fost elucidate multe lucruri interesante. Eu cred că în curând adevărul, atât de iubit de Renato, va ieşi la suprafaţă, într-o formă dură, nu prea frumoasă. Adevărul e cunoscut de toţi, pur şi simplu nu se putea face conexiune între mai multe elemente. Acum are loc procedura de conexare a adevărului, pe care îl iubeşte Renat. Şi eu cred că acum toate presupunerile mele se vor transforma în fapte şi într-un dosar penal concret”, declară Gorbunțov despre tentativa de asasinare asupra sa.

Acesta susține că deja a sesizat organele de anchetă din Moldova și din Londra în privința acestui caz, iar acestea au găsit puncte comune în anchetă și colaborează în momentul actual. „Am comunicat deja cu procuratura R. Moldova. Am făcut legătura dintre procuratura R. Moldovei cu cea a Marii Britanii, poliția criminală care duce dosarul meu. Procuratura Generală a Republicii Moldova deja a comunicat cu mine, a comunicat cu Scotland Yard, și a găsit un un punct comun de comportament”, susține acesta.

Gorbunțov spune de asemenea că preocuparea principală a liderului „Partidului Nostru” la momentul dat este să nu admită „scurgerea” de informației despre implicarea sa în acest caz. De aceea, Usatîi încearcă acum să ajungă la killerul Vitalie Proca, autorul tentativei de asasinare, și să-l mituiască pentru ca acesta să nu ofere mărturii pe acest caz. „Un oarecare Malarciuc încreacă foarte tare să ajungă la domnul Proca pentru a-l convige pe acela, în schimbul la suma pe care am numit-o, pentru a-l face pe Usatâi curat. Cred că acestui om nu-i va reuși acest lucru. Pentru ca Proca să spună că Usatâi nu este implicat în tentativa de asasinat a lui Gorbunțov și că sunt vinovate alte persoane de aceasta. Valerii Grigorievici Malarciuc, anul 1983, mă îndoiesc că va putea transmite 600 mii USD domnului Proca. Dacă și se va pomeni aproape de el, asta va fi doar în celula vecină din pușcărie. Mă îndoiesc că îi va reuși să le demonstreze tuturor că nu sunteți vinovat și să mutați pe altcineva vina”, spune bancherul Gherman Gorbunțov.

Reamintim că tentativa de asasinare a bancherului Gherman Gorbunțov a stârnit o puternică rezonanță în Moldova, dar și peste hotare. Potrivit unor versiuni care au fost confirmate și de jurnaliștii de la RISE România, comandatarul asasinatului a fost Renato Usatîi, care acționa la ordinea coordonatorilor și finanțatorilor săi de la conducerea RJD (Căile Ferate Rusești).