Studiul prezintă obiceiurile de consum și cumpărare în Franța, evoluția prețurilor și principalele canale de import și distribuție, precum și condițiile de plată. Potrivit studiului, principalele țări europene care exportă miere în Franța sunt Belgia, Spania, Germania, Italia, Polonia, iar principalul concurent al mierii moldovenești pe piața franceză este Chile, care însă cere și un preț mai mare.

Autorii studiului recomandă apicultorilor moldoveni să elaboreze un brand național, care va contribui la obținerea unor prețuri mai înalte și să evite amestecul produselor atunci când sunt vândute angrosiștilor.

Deși procedurile vamale au fost simplificate, iar tarifele pentru certificare reduse, numărul exportatorilor autorizați de miere în Moldova este destul de mic și se cifrează la numai 18 companii. Asta din cauza lipsei unei cantități constante și uniforme, a unei infrastructuri de bună calitate, lipsa sprijinului sectorial, organizarea slabă între apicultori, context de piață regională.

În anul 2014, Moldova a exportat miere în valoare de 9,5 milioane USD, exporturile înregistrând creșteri de până la 60% în anii 2010-2014 și o creștere de aproape 20% în anul 2014. Aproape 30% din exporturile de miere ajung în Franța și 23% – în Germania.