Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunţat miercuri, 14 septembrie, că a inițiat un control la întreprinderile farmaceutice din ţară, ca urmare a solicitării Guvernului de a soluționa unele probleme identificate în domeniul medicamentului și a activității farmaceutice.

Potrivit dispoziției semnate de directorul AMDM, Vladislav Zara, vor fi inspectate farmaciile comunitare din municipiul Chișinău, raioanele Ialoveni, Orhei, Criuleni, Anenii-Noi și orașul Strășeni. Reprezentanții AMDM vor verifica prezența medicamentelor cu denumiri comerciale și a dispozitivelor medicale de importanță socială în sortimentul farmaciilor, precum și a prețurilor cu amănuntul.

Demersul cu privire la inițierea controlului de stat la fața locului la agenții economici a fost admis de Ministerul Economiei, iar verificările propriu-zise au demarat în data de 12 septembrie.

Moldova.ORG precizează că pe 5 septembrie, premierul Pavel Filip a convocat o şedinţă la Guvern, unde s-a discutat implementarea Planului de acţiuni pentru soluționarea problemelor în domeniul farmaceutic.

Atunci, Pavel Filip s-a arătat nemulţumit de faptul că mai multe acţiuni, incluse în acest plan, nu au fost realizate până în prezent. Unul din cele mai importante scopuri a fost majorarea cu 50 la sută a listei medicamentelor compensate de stat. Premierul a cerut Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină ca până la finele lunii septembrie . să fie aprobată şi publicată noua listă a medicamentelor compensate.