Executivul îşi angajează răspunderea pe un pachet de legi privind sectorul bancar şi bugetul

72

7 legi din sectorul financiar-bancar au fost astăzi votate sub răspunderea guvernului. Potrivit premierului Pavel Filip, acestea ar fi una din înţelegerile cu Fondul Monetar Internaţional. El a precizat că adoptarea acestuia este necesară pentru a semna acordul cu FMI, de care depinde şi reluarea finanţărilor de către UE, fapt menţionat şi de comisarul european Johannes Hahn.

„Sunt legi extrem de importante care vizează consolidarea şi curăţarea sectorului bancar în aşa fel încât să nu mai poată avea loc situaţii ca cele din trecut, dar este vorba şi de legi privind bugetul de stat. Vreau să vă spun că toate aceste legi vor fi adoptate în formula validată de Fondul Monetar Internaţional. S-a lucrat împreună cu ei inclusiv până astăzi dimineaţă. De aceea este important să fac această precizare că modalitatea de aprobare a acestor legi prin angajarea răspunderii a fost coordonată şi cu cei de la FMI”, a declarat Filip.

Premierul a declarat că acest proiect a fost coordonat şi cu majoritatea din parlament, însă a fost votat sub răspunderea guvernului pentru a economisi timpul.

La răndul său, unul din raportori, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a declarat că acesta este un pas important pentru modernizarea sectorului financiar-bancar, fapt ce va permite gestionarea mai bună a crizelor.

„La pregătirea acestor legi am ţinut cont de recomandările Fondului Monetar Internaţional, a Băncii Mondiale, dar şi am transpus în legislaţia naţională directiva europeană şi standardele internaţionale. Aprobarea acestor legi este o condiţie precedentă importantă în cadrul programului de finanțare care l-am negociat cu Fondul Monetar Internaţional şi care aşteaptă aprobarea în octombrie, la Consiliul de Administrare a Fondului”, a declarat Cioclea.