Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), se află pe locul trei în sondajele publicate după închiderea urnelor în alegerile regionale din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară, creștin-democrații fiind în urma social-democraților din SPD și a formațiunii antiimigrație Alternativa pentru Germania (AfD).

Potrivit sondajelor publicate de posturile de televiziune și citate de Agerpres, formațiunea SPD ar fi obținut circa 30% din voturi, AfD circa 21%, iar CDU între 19% și 20%.

Aceste cifre arată înfrângerea cancelarului Merkel în propriul ei fief electoral, concomitent cu avansul partidului populist AfD, care a profitat de atitudinea cancelarului german față de migranți pentru a atrage energii populare în jurul său.

Germania, principala țară de destinație în actuala criză a migranților, a acordat anul trecut protecție unui număr de 148.215 persoane, o creștere cu 212% comparativ cu 2014. Peste 100.000 dintre acești solicitanți proveneau din Siria, potrivit Eurostat.

Germania a ignorat criza refugiaților pentru prea mulți ani iar acum suportă consecințele, a declarat cancelarul german într-un interviu acordat presei săptămâna trecută. Angela Merkel este în continuare acuzată pentru politica sa de deschidere față de migranți și refugiați, atitudine care i-a afectat imaginea și capitalul de imagine în ultima vreme.

Popularitatea sa se manifestă în note oscilante. Un sondaj din primăvară arăta că 64% dintre cetăţenii germani nu mai vor ca Angela Merkel să mai deţină funcţia de cancelar după alegerile din 2017, ceea ce a determinat-o pe Merkel să se repoziționeze politic.

În cadrul unei întâlniri cu membrii partidului său la finalul acestei săptămâni, Merkel a declarat că ”în următoarele luni, cel mai important lucru de făcut este repatrierea refugiaților”, în special a celor care nu se califică pentru a primi azil. Potrivit Politico Europe, sprijinul popular de care se bucură Angela Merkel în prezent este la un procent de 45%, o cifră ridicată dați fiind cei 12 ani la conducerea Germaniei, dar scăzută prin comparație cu susținerea sa anterioară.

.