Economia Moldovei îşi revine după criza din ultimul an. FMI prognizează o creşetere economică cu 2%

50

După criza din ultimul an, economia ţării noastre îşi revine. Experţii FMI prognozează o creştere economică cu 2%. Acest lucru se conţine în documentele publicate după aprobarea noului program de țară cu Moldova. În același timp, creșterea economică va fi temperată de declinul continuu al investițiilor, date fiind constrângerile de finanțare.

Pentru 2017, experții FMI prognozează o creștere a PIB-ului Moldovei de 3%. Exprimat în dolari, PIB-ul va fi de $6,7 mlrd și, respectiv, $7 mlrd.

FMI constată că inflația a scăzut brusc în prima jumătate a anului 2016, reflectând reducerea tarifelor la resursele energetice, încetinirea creșterii prețurilor la produsele alimentare pe piața internațională și stabilizarea monedei naționale după deprecierea bruscă din prima jumătate a anului 2015.

Experții fondului estimează că inflația de la sfârșitul anului 2016 va fi de 3,5%, la sfârșitul anului 2017 – 4,7%. Executarea bugetului a fost constrânsă de intrările mai mici decât s-a așteptat de venituri și granturi și de constrângerile de finanțare (blocarea finanțării externe). Având în vedere volumul relativ mare al cheltuielilor curente, ajustarea bugetului a continuat în mare parte din contul investițiilor capitale și așa modeste.

Remitențele au continuat să scadă în raport cu nivelul anului 2015, dar presiunile de pe piața valutară recent s-au redus și BNM a reușit să-și suplinească rezervele internaționale.