După întâlnirea cu Putin, premierul speră ca discuţiile cu Moscova să revină pe un făgaş normal

47

Relaţiile cu Moscova s-ar putea îmbunătăţi, iar discuţiile dintre cele 2 ţări să revină pe un făgaş normal. Cel puţin aşa speră Premierul Pavel Filip întors recent de la Summitul ţărilor CSI unde a avut o întrevedere cu preşedintele rus. Declaraţia a fost făcută aseară în cadrul unei emisiuni la Publika TV.

„Discuţii destul de constructive am purtat şi cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Mesajul cel mai important pe care l-am transmis şi am obţinut un răspuns în acest sens a fost să revenim la discuţii normale. Toată această gamă de probleme, foarte multe, acumulate în relaţiile cu Federaţia Rusă, ele cel puţin trebuie pornite să fie discutate. De aceea am avut toată asigurarea din partea preşedintelui Putin că vom porni aceste discuţii. După cum aţi auzit la Chişinău imediat vine vicepremierul Dmitri Rogozin, astfel încât să discutăm despre un plan de măsuri care ar duce la deblocarea acestor relaţii şi la eliminarea mai multor probleme”, a spus Pavel Filip.

Premierul susţine că în primul rând ar trebui discutate probleme economice şi cele ce ţin de comerţul cu mărfuri întrucât aici au de suferit foarte mulţi întreprinzători care nu-şi pot exporta produsele în Federaţia Rusă. „ Am vorbit şi despre lista de întreprinderi care au drepturi să facă exporturi în Federaţia Rusă şi am spus că este o abordare absolut greşită pentru că trebuie să trecem deja de la liste la criterii de calitate”, a precizat premierul.

Filip a mai declarat că problemele vor fi discutate pe rând, începând cu cele mai stringente, astfel încât să nu se formeze un nou blocaj. „ Abordarea mea este să prioritizăm toate problemele care sunt în raport cu Rusia și s-o începem de la cea mai mică spre cea mai mare, astfel încât să putem rezolva câte ceva, pentru că, uneori, se poate întâmpla să pui în prim plan cea mai mare problemă, care este, spre exemplu, retragerea trupelor militare, poţi să te blochezi acolo şi să nu mai continui acest dialog” a conchis premierul Pavel Filip.