Directorul Colegiului de Vinificaţie reţinut de CNA. A încercat să înstrăineze un teren de 30 de hectare

70

Acțiunile de urmărire penală conduse de Centrul Național Anticorupție aduc noi roade. Este vorba de directorul Colegiului de Vinificație și Viticultură care a fost reținut într-un dosar privind tentativa de a înstrăina un teren de 30 ha situat în comuna Stăuceni, pe teritoriul ce aparține instituției.

Astfel, potrivit probelor acumulate, funcţionarul ar fi primit de la unul dintre complici 660 000 de lei pentru a aviza pozitiv proiectul de parcelare a terenului cu suprafaţa de 38.09 ha în 32 de sectoare. Deja împărţit în zone mai mici, terenul urma să fie vândut.

Tot în cadrul acestui dosar, acum câteva săptămâni, ofițerii anticorupție au reținut și, ulterior, arestat 12 persoane – printre care se numără actuali funcționari, antreprenori, juriști și avocați. Potrivit informațiilor oferite de CNA, aceştia sunt învinuiţi că ar fi constituit o schemă prin care au comis tentativa de înstrăinare a peste 30 de hectare de teren care a aparţinut, cu drept de proprietate, Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău. Potrivit datelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi luat în arendă, pe un termen de 30 de ani, terenul, iar ulterior, schimbându-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să-l comercializeze unor terţe persoane.

Aceasta nu este prima acțiune de urmărire penală de amploare desfășurată de către ofițerii anticorupție. Aceștia au descins ieri, 13 decembrie la Ministerul Economiei unde au desfășurat percheziții la sesizarea premierului Pavel Filip. Potrivit unor surse în dosar este vizat modul de gestionare a unei întreprinderi de stat.

Tot ieri, ca urmare a percehzițiilor efectuate de Centrul Naţional Anticorupţie la postul vamal Sculeni şi la biroul vamal Ungheni au fost reţinute 15 persoane. Printre ei sunt şi şefii acestor structuri, transmite IPN.

Şeful Direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, a declarat într-un briefing de presă că urmărirea penală a fost începută la sfârşitul lunii octombrie, pe faptul coruperii pasive comise de către funcţionari din cadrul Serviciului Vamal.

Cu câteva luni în urmă, după perchezițiile efectuate la posturile vamale Palanca și Tudora, ofițerii anticorupție au reținut 28 de colaboratori a Serviciului Vamal.

Iar la sfârșitul lunii noiembrie, CNA a reținut încă 16 persoane implicate în dosarul de rezonanță privind trucarea licitațiilor la achiziționarea produselor alimentare pentru școli și grădinițe. În dosar sunt vizaţi atât funcţionari din cadrul direcţiilor municipale de educaţie din cadrul Primăriei municipiului Chişinău, precum şi reprezentanţi ai unor agenţi economici.