Constatarea Asociației Promo-LEX: Cadrul legal pentru desfășurarea referendumului nu este suficient de bine pregătit

Cadrul legal privind desfășurarea la 19 noiembrie a referendumului local de revocare a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, nu este suficient de bine pregătit. E constatarea Asociației Promo-LEX, care a publicat primul raport de monitorizare a pregătirilor către plebiscit, dar și către alegerile locale noi din zece localități, care se vor desfășura în aceeași zi. Monitorizarea vizează perioada 4 octombrie – 1 noiembrie 2017, transmite IPN.

Deși Codul Electoral are un capitol aparte cu privire la referendumul local, Promo-LEX atrage atenția asupra existenței unor lacune. Este vorba de reglementarea insuficientă a statutului participantului la referendum, abordarea restrictivă privind categoriile de participanți, interpretarea conceptului de campanie electorală în contextul plebiscitului, participarea militarilor în termen, a alegătorilor care dețin viză de domiciliu, dar și de reședință.

Observatorii Promo-LEX au constatat lacune și în ceea ce privește respingerea de către Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău a solicitării lui Dorin Chirtoacă de a fi înregistrat ca participant la referendum. În ceea ce privește desfășurarea campaniei electorale pentru referendum, participanții la referendum, PSRM și PL, au organizat 58 de activități de agitație. Socialiștii –  50, iar liberalii – 8.

În prima săptămână de campanie, PSRM a raportat venituri de 377 de mii de lei și cheltuieli de peste 370 de mii de lei, iar PL a raportat zero lei. Observatorii Promo-LEX au remarcat faptul că PSRM a desfășurat activități suplimentare de agitație electorală estimate la peste 400 de mii de, dintre care peste 100 de mii pentru publicitate stradală, peste 250 de mii – pentru publicitate promoțională, iar peste 41 de mii de lei – pentru remunerarea voluntarilor.

Cu referire la alegerilor locale noi din 19 noiembrie 2017, Asociația Promo-LEX a constatat un activism scăzut al concurenților electorali. Au fost înregistrate cel puțin două cazuri de agitație a concurenților prin intermediul rețelelor de socializare. A fost raportat cel puțin un caz care poate fi calificat drept oferire de servicii în campania electorală.

Misiunea de observare Promo-LEX cuprinde cinci observatori pe termen lung, care vor monitoriza procesul electoral în toate circumscripțiile electorale din Republica Moldova în perioada 4 octombrie – 19  noiembrie 2017. În ziua alegerilor, Promo-LEX va delega câte un observator pe termen scurt în fiecare secție de votare.