Conducerea unor companii de costrucție reținută de CNA. De ce sunt bănuiți reținuții

61

Patru persoane din cadrul conducerii unor companii de construcţie din capitală au fost reţinute de CNA şi procurori într-un dosar de corupţie. Acestea sunt bănuite că au admis mai multe abateri la construirea unor blocuri locative, fapt ce s-a soldat cu prejudicierea în proporţii deosebit de mari a unui număr important de investitori.

Potrivit datelor anchetei, reprezentanţii firmelor de construcţie ar fi construit etaje suplimentare la 3 blocuri de pe strada Alexandru cel Bun fără a avea autorizație și cu abatere de la normele în construcție. Mai mult decât atât, aceştia au încheiat contracte de investiţii cu persoane fizice şi juridice pentru încăperile de la etajele construite ilegal.

Inspecţia de Stat în Construcţii, Inspecţia Muncii, serviciile Primăriei Chişinău, dar şi poliţia spune că agenţii economici au fost avertizaţi de nenumărate ori asupra neregulilor depistate, fiind emisă şi o prescripţie de sistare a lucrărilor. Cu toate acestea, companiile şi-au continuat activitatea.

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la sediile companiilor vizate, la domiciliile şi în automobilele bănuiţilor. În cadrul acţiunilor de urmărire penală, au fost ridicate documente, calculatoare, dar şi trei automobile de lux, care aparţin bănuiţilor.

În prezent, administratorul, fondatorul şi alte două persoane din cadrul a două firme de construcţie sunt reţinute pentru 72 de ore şi sunt cercetate penal pentru abuz în serviciu. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă închisoare pe un termen de până la 6 ani.